Руске власти траже забрану ЛГБТ покрета: Сеју друштвени и верски раздор

lgbt

Руско Министарство правде поднело је тужбу Врховном суду у којој тражи да се „међународни ЛГБТ покрет” означи као екстремистички и да стави ван закона његово деловање у земљи.

Министарство у саопштењу наводи да је „ЛГБТ покрет” био ангажован у различитим активностима које га квалификују као „екстремистичку групу”. Конкретно, сеје „друштвени и верски раздор”, наводи министарство.

За сада се не зна на које ће тачно групе утицати потенцијална забрана и да ли ће ознака „екстремиста” имати икаквих последица по саму ЛГБТ идеологију и да ли ће постати основа за предузимање акција против различитих јавних организација.

У Русији, највећа таква јавна организација је такозвана „Руска ЛГБТ мрежа”, грађанска платформа створена средином 2000-их, која окупља различите регионалне групе које се залажу за права сексуалних мањина.

Мрежа, која је пре две године означена као „страни агент”, међународно је признати ентитет и део је ЛИГА – Међународног удружења лезбијки, хомосексуалаца, бисексуалаца, транс и интерсексуалаца – велике невладине организације са седиштем у Швајцарској која промовише права хомосексуалаца и активна је од 1970-их.

Током протеклих неколико година, Русија је постепено пооштравала своје законодавство у циљу сузбијања ширења „ЛГБТ идеологије”. Године 2013. забрањена је „ЛГБТ пропаганда” усмерена на малолетнике. Забрана је појачана прошлог децембра, када је усвојен закон којим се уводе велике новчане казне за свакога ко је проглашен кривим за промовисање „нетрадиционалних сексуалних односа”, педофилије и трансродности, међу малолетницима и одраслима, преноси РТ Балкан.

Извор:
ПОЛИТИКА