Шиптари и у Македонији фалсификују историју

skopje-zemjotres

Годишњицу потреса у Скопљу неки користе за промену историје

УОЧИ обележавања 50. годишњице катастрофалног земљотреса који је 26. јула 1963. погодио главни град Македоније, Албанци из асоцијације историчара промовисали су „рачуницу“ о етничком саставу Скопља, тврдећи да је албанско становништво било – већинско.

Позивањем на документацију Државног архива, у дебати вођеној у Удружењу историчара Албанаца у Македонији, изнете су тврдње да је пре катастрофалног потреса у Скопљу већински живаљ био – албански. Заменик директора Државног архива Македоније, Ћерим Лита, тврди да су Албанци у Скопљу били већинско становништво и после завршетка Другог светског рата 1945. године.

– У Скопљу и околини 1945. било је 145.260 житеља, а у градској средини регистровано је 67.743 становника. Највећи број су били Албанци. Према статистичким подацима, албанско становништво у укупном броју житеља Скопља 1945. износило је 47 одсто – тврдио је Лита.

Историчар Неби Дервиши је оптужио власти тадашње државе да су искористиле катастрофу 1963. за исељавање Албанаца из Скопља.

– До 1963. Скопље је имало највише Албанаца у албанским крајевима. После земљотреса 26. јула, помоћ коју је граду дао цивилизовани свет после катастрофе, славомакедонски кругови су искористили да очисте град од Албанаца и да га замене словенским живљем. Дакле, након земљотреса интензивирају се мере за мењање структуре становништва, поготово након одласка Албанаца у обећану земљу Анадолију. Паралелно с тим почела је масовна миграција Македонаца у Скопље. О томе говоре званични историјски документи који се чувају у Државном архиву Македоније – рекао је Неби Дервиши.

Према последњем попису становништва у Македонији из 2002, у региону Скопља регистровано је 63,6 одсто Македонаца и 23,2 процента Албанаца, затим Рома 4,1 одсто, Срба 3,1, Турака 2,1 и Бошњака 1,9 одсто. А званична статистика говори да је 1953. однос између македонског и албанског становништва у Македонији био 6:1, а 1994. разлика је износила 3:1.

НОВОСТИ / СРБИ НА ОКУП