Захарова: Безусловна демилитаризација и денацификација Украјине свакако ће бити спроведени

zaharova

Портпаролка руског Министарства спорних послова говорила је о украјинској кризи, палестинско-израелском сукобу, истрази експлозије Северног тока један и два и о одлуци Летоније да одузме аутомобиле руских држављана

Разарање и смрт је једино на шта је способан режим украјинског председника Владимира Зеленског, истиче портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова током данашњег брифинга.

Додала је и да кијевски режим има „јединствени“ дар да уништава све – совјетске звезде и друге споменике који су симбол историјског памћења народа, богатства и наслеђа Украјине.

„Све наведено још једном нас уверава у неопходност остваривања циљева Специјалне војне операције, укључујући и безусловну демилитаризацију и денацификацију Украјине, која ће свакако бити спроведена“, закључује она.

Украјинске оружане снаге настављају брутално гранатирање мирних градова у Донбасу, Азовској и Херсонској области, као и у другим руским регионима. То раде јер немају успеха на бојном пољу, па избацују свој бес на невине и беспомоћне људе, указује она.

Подсетила је на напад Оружаних снага Украјине 7. новембра на неколико округа Доњецка када су користили ракете ХИМАРС.

„Тукли су хладнокрвно, наносећи непрекидне ударце са само јединим циљем – да убију лекаре и спасиоце који су пристигли да помогну настрадалима. Према информацијама којима располажу власти ДНР, након овога су се срушили плафони зграде Одељења за рад и социјалну заштиту становништва. Погинуло је шест особа, међу којима и возач хитне помоћи. Повређено је 20 људи, укључујући троје тинејџера“, подсећа она.

Све овакве крваве злочине над цивилима доследно бележе руске агенције за спровођење закона. Одговорни ће свакако бити идентификовани и биће кажњени у складу са законом, истиче она.

Палестинско-израелски сукоб

У јеку сукоба у Појасу Газе, Западна обала реке Јордан се нашла у сенци иако и тамо постоји опасан развој ситуације, истиче Захарова. Одатле долазе информације о све већим сукобима између израелских снага безбедности и досељеника, с једне стране, и локалног становништва, с друге стране.

„Од 7. октобра више од 150 Палестинаца, укључујући 44 деце, убијено је у насиљу у овом делу окупираних територија“, наводи Захарова.

Русија истиче да је што пре потребан прекид ватре у зони сукоба, што ће омогућити да се избегну нове жртве, да се пружи неопходна хуманитарна помоћ становништву Газе и постави препрека даљем расту оружане конфронтације и увлачењу нових регионалних учесника.

Москва подржава почетак процеса изласка страних држављана из Појаса Газе на египатску територију преко граничног прелаза Рафа и наставља да ради на овоме у блиској сарадњи са свим укљученим странама.

Међутим, важно је створити услове за поновно покретање пуног политичког процеса зарад свеобухватног решавања палестинског проблема на добро познатој међународно-правној основи, истиче Захарова.

Подсетила је на руску иницијативу да се организују министарске консултације ради координације приступа земаља у региону које подржавају формулу две државе за решавање палестинско-израелског сукоба.

Већ годину дана ћуте о Северном току

Русија наставља да скреће пажњу међународне заједнице на експлозију Северног тока 1 и 2, уверена да напад на кључни енергетски инфраструктурни објекат, који има за последицу велике економске и еколошке последице, представља директну претњу међународном миру и безбедности и да ће одговорни за злочин да добију казну коју заслужују.

Годину дана је прошло а Немачка, Данска и Шведска које воде националне истраге о експлозијама ништа нису приложиле међународној заједници, истиче Захарова.

Русија сматра да је неопходно да се спроведе непристрасна међународна истрага како се слично не би дешавало у будућности.

Представници западних земаља нису спремни за озбиљан рад на ову тему, већ траже прилику да се све обустави, а једини предлог који су изнели – да се из текста уклони фраза о довођењу правди извршилаца и наручилаца терористичког напада – говори сама за себе, указује Захарова.

„Запад упорно инсистира да СБ УН нема потребе да се меша у вођење националних истрага у Немачкој, Данској и Шведској. Међутим, целе прошле године ове земље нису представиле чак ни прелиминарне резултате међународној заједници и одбијају да сарађују са погођеним државама“, истиче она.

Ипак, у медијима имају више смелости, па тамо деле најразличитије верзије ситуације, што само појачава сумње у жељу ових држава да заиста пронађу организаторе и извршиоце терористичког напада.

Летонија незаконито одузима руске аутомобиле

Руско Министарство спољних послова не препоручује грађанима Русије да путују у Летонију јер та земља нагло погоршава непријатељске акције према Русији, посебно не на личним аутомобилима регистрованим на територији Руске Федерације.

Недавно су летонски парламентарци у завршном читању усвојили антируске амандмане на Закон „о друмском саобраћају“, који ће омогућити конфискацију руских возила увезених на територију Летоније ако не прођу процедуру пререгистрације или се не извезу ван земље до 14. фебруара 2024. године, истиче Захарова.

Одузети аутомобили руских држављана биће пребачени у Украјину, додаје она и истиче да одлука о противправној експропријацији може да се донесе без обзира на локацију власника возила.

„Наставићемо да предузимамо противмере, укључујући и асиметричне, на правни хаос који се дешава на Балтику“, упозорава Захарова.

Извор:
РТ