Тадић и Григорије у Мостару

Tadic i Grigorije

Мостар – Почасни предсједник Демократске странке Борис Тадић посјетио је данас послије подне, заједно са Његовим преосвештенством владиком захумско-херцеговачким и приморским Григоријем, Стари град у Мостару, са којег је у његову част изведен скок.

Почасни предсједник Демократске странке Борис Тадић изјавио је данас у Мостару да је Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије један од најважнијих представника српског народа и да је његово дјеловање од огромне важности за међурелигијски дијалог и дијалог међу нацијама у БиХ, преносе агенције.

Тадић је нагласио да је важна изградња националних институција, али не на начин да угрожавају друге нације.

Он је подсјетио да је јуче у Бањалуци разговарао са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, те у Сарајеву са члановима

Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем и Жељком Комшићем о многим питањима у БиХ и начинима њиховог рјешавања.

За мене је било значајно да сагледам како легитимни представници три народа и два ентитета виде искушења са којима се БиХ суочава како би се, у сљедећих 10 година серија тих мука и невоља које погађају обичне људе, а онда и народе, могле превазићи и како да у будућности сви живимо у миру и имамо заједничку стратегију развоја – рекао је Тадић који се данас у Мостару састао са владиком Григоријем.

Тадић каже да је данас боравио у Мостару, а јуче у Бањалуци и Сарајеву, јер тренутно “помаже у помирењу”.

Он је напоменуо да је у овој години посјетио 20 земаља.

Бавим се међународном политиком. Покушавам да помогнем у преговарачким процесима широм света. Био сам прије неколико седмица на јужном Кавказу на првом интерпарламентарном дијалогу три завађене нације – Азербејџанаца, Јермена и Грузина. Чекају ме путовања на неке друге континенте тим истим поводом – помажем у помирењу – навео је Тадић.

Он није желио да одговори на питање враћа ли се на политичку сцену и шта намјерава да ради.

– О томе шта ћу радити обавестићу на време, не само грађане Србије, већ све које то интересује. Још није време да било кога обавештавам шта ћу радити у политичком смислу у Србији – рекао је Тадић који је бивши предсједник Србије.

Тадић није желио да коментарише ни однос садашње власти Србије према властима Републике Српске, јер како каже, “не би био ред”.

Тадић је у Мостару разговарао и са предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем.

Владика Григорије рекао је да је срећан што је Тадић у Мостару у Владичанском двору, јер је он његов пријатељ, али и пријатељ свих људи у БиХ и човјек који је снажно подржао повратак Срба у Мостар, не само ријечима, већ и дјелима.

Извор: СРНА, Глассрпске.цом