Владимир Путин: Догађаји у Дагестану били су испровоцирани преко друштвених мрежа из Украјине, посредством западних специјалних служби

putin

Догађаји у Дагестану били су испровоцирани преко друштвених мрежа из Украјине, посредством западних специјалних служби, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

„Не верујем да високо рангирани ментори Кијева знају чиме се баве њихови штићеници који распирују погроме у Русији“, рекао је Путин на саветовању са шефовима безбедносних структура Русије, сазваном поводом нереда у Дагестану и ситуације на Блиском истоку.

Руски председник је, такође, нагласио да руске специјалне службе и полиција треба одлучно да делују како би заштитиле устав земље.

Путин је лидерима региона и шефовима безбедносних служби наложио да делују правовремено ради заштите међунационалне и међурелигиозне слоге.

„Истина је да што јача буде Русија, што сложније буде наше друштво, то ћемо ефикасније моћи да бранимо сопствене националне интересе, као и интересе оних народа који су постали жртва западне неоколонијалне политике“, рекао је Путин.

Руски председник је додао да постоје спољни покушаји дестабилизације и раскола руског друштва, који укључују и софистициране технологије.

„На недавном састанку с лидерима верских заједница говорио сам о покушајима да се драматична ситуација на Блиском истоку и други регионални сукоби искористе против наше земље, против Русије, да се искористе за дестабилизацију и раскол нашег мултинационалног и мултирелигијског друштва. За то се користе најразличитија средства, као што видимо, и лажи, и провокације, и софистициране технологије психолошке и информатичке агресије“, истакао је Путин.

Нереди у Дагестану

У недељу је група становика Махачкале ушла на аеродромску писту након слетања авиона из Тел Авива. Саопштено је да су они који су се пробили вероватно тражили пристигле држављане Израела. Почели су немири, а на лице места је стигла полиција.

Муфтија Дагестана Ахмад Абдулајев је изјавио да је акција усмерена против Јевреја погрешна и позвао сународнике да остану мирни.

Убрзо су регионалне власти саопштиле да је ситуација под контролом, а с аеродрома, који је привремено затворен, удаљени сви који су учествовали у нередима.

Како је саопштила Федерална агенција за ваздушни саобраћај, привремено затварање аеродрома трајаће оквирно до 31. октобра.

Према саопштењу регионалне полиције, током немира су приведене 83 особе.

Елите САД и њихови сателити – налогодавци сукоба на Блиском истоку

Елите Сједињених Америчких Држава и њихови сателити су главни корисници глобалне нестабилности. Њима није потребан мир на Блиском истоку, изјавио је председник Русије Владимир Путин на седници Савета безбедности Русије посвећеној ситуацији у Дагестану.

Према речима руског председника, САД не воле када неко не поступа или не говори онако како су наредиле. Оне не желе мир на Блиском истоку. Стога САД не подржавају оне који желе прави мир.

„Њима не треба трајни мир у Светој земљи, потребан им је стални хаос на Блиском истоку, због чега на све начине покушавају да дискредитују оне земље које инсистирају на хитном прекиду ватре у Појасу Газе, на заустављању крвопролића и спремне су да допринесу решавању кризе“, приметио је руски председник.

„Мора се знати и схватити где је корен зла. Где је тај паук који жели да цео свет уплете у своју мрежу“, рекао је Путин.

Он је скренуо пажњу и на нападе Запада на став УН о ситуацији на Блиском истоку.

„Чак су и Уједињене нације, јасно изражен став светске заједнице, подвргнуте нападима, фактичком прогону и покушајима дискредитације“, констатовао је руски лидер.

Путин је истакао да у приступу Русије у вези са ситуацијом на Блиском истоку, за разлику од Запада, никада није било личних интереса или двоструког дна: кључ за решавање проблема је стварање пуноправне палестинске државе.

„Отворено смо изјављивали и изјављујемо свој став и он се не мења годинама: кључ за решење сукоба је стварање суверене независне палестинске државе, пуноправне палестинске државе“, нагласио је Путин.

Он је додао и да се бомбардовање цивила у Појасу Газе не може оправдати.

„Ужасни догађаји који се тренутно дешавају у Појасу Газе, када се неселективно убијају стотине хиљада невиних људи, који једноставно немају где да побегну, немају где да се сакрију од бомбардовања, не могу се ничим оправдати. Када погледате окрвављену децу, погинулу децу, на то како пате жене и старци, како гину лекари… крећу вам сузе на очи“, истакао је Путин.

Он је приметио да се амерички свет са једним хегемоном урушава и постепено одлази у прошлост и истакао да САД желе да прошире своју глобалну диктатуру и надају се да ће дестабилизовати Русију и друге конкуренте помоћу хаоса.

„САД као светска суперсила – то сви виде, схватају и из трендова у светској економији – слабе, губе своје позиције. Амерички свет са једним хегемоном се урушава, постепено али стабилно одлази у прошлост. (САД) не желе да се помире са тим (губитком своје хегемоније), већ, напротив, желе да одрже и продуже своју доминацију, своју глобалну диктатуру. У условима општег хаоса то је згодније учинити, јер уз помоћ таквог хаоса очекују да обуздају и дестабилизују конкуренте, како они говоре, ‘своје геополитичке противнике’, у које сврставају и нашу земљу, а заправо – нове центре светског развоја, суверене независне земље које не желе да се понижавају и играју улогу лакеја“, упозорио је шеф руске државе.

Путин је рекао и да ситуацију на Блиском истоку „геополитички луткари“ користе у себичне сврхе.

„Они који стоје иза сукоба на Блиском истоку и других регионалних криза искористиће њихове деструктивне последице како би посејали мржњу и сукобили људе широм света. То је прави себични циљ таквих геополитичких луткара“, рекао је Путин.

Према његовим речима, Русија бори за будућност и принципе праведног светског поретка.

„Данас Русија не само што активно учествује у формирању новог, праведнијег, мултиполарног света са једнаким правима и могућностима за све земље и цивилизације, не само што смо један од лидера овог објективног историјског процеса, рећи ћу и више, и то је свима познато, Русија се на бојном пољу бори за нашу будућност, за принципе праведног светског поретка, за слободу земаља и народа“, закључио је Путин.

Извор:
НСПМ