Црна Гора: Прва геј парада у Будви

gej parada

Подгорица — Прва парада ЛГБТ заједнице у Црној Гори, биће организована наредне седмице у, по многима, најатрактивнијој туристичкој дестинацији Будви, пишу Вијести.

Иако се догађај држи у тајности, због безбедности, организатор, невладина организација ЛГБТ Форум Прогрес, који воде Здравко Цимбаљевић и Александар Зековић, неколико седмица уназад уз подршку управе полиције и локалне самоуправе, припрема геј перформанс, који ће бити одржан у метрополи туризма.

Управо је Будва, због сезоне и, како пише лист, великог броја припадника ЛГБТ заједнице који летују у овоме граду, изабрана за место у коме ће се припадници ове сексуалне мањине први пут у Црној Гори јавно окупити.

Због безбедности учесника, Вијести не желе да открију тачан датум и локацију одржавања параде.

Припадници „дугиних боја“ су о целом догађају обавестили будванску филијалу Управе полиције, која ће заједно са припадницима Посебне и Интервентне јединице тога дана обезбеђивати догађај.

Вијестима је у полицији потврђено да им је стигао допис о свим појединостима, сатницом одржавања и локацијом, како би њихови службеници могли на време да организују обезбеђење овог догађаја.

Иако се припрема у тајности, о догађају су добро упознати и у Општини Будва.

Они су дали пуну подршку одржавању те манифетстације, а сходно договору, како би се омогућила максимална безбедност догађаја и спречио долазак десничарских и навијачких група, које би евентулано могле угрозити одржавање манифестације, организаторима су гарантовали да ће “ћутати“.

Б92