Европа страхује од хрватског оружја

Hrvatska_oruzje

Илегалне „фабрике“ оружја покренуте током рата деведесетих у шупама и подрумима и даље постоје у Загорју, наводи се у британском документарцу „Хрватска – наоружавање Европе“. Оружје кућне радиности популарно међу криминалцима, јер нема серијске бројеве и није могуће пратити њихово порекло.

У најновијем документарцу британске продуцентске куће „Journeyman Pictures“ Хрватска је приказана као држава пуна оружја, које ће уласком Хрватске у ЕУ све више долазити у руке европских криминалаца.

„Имамо довољно оружја за још један рат“, у шали говори Загорац чију су кућу посетили аутори документарца.

Повод за филм су подаци холандске полиције који показују да највише илегалног оружја у ту земљу долази са простора бивше Југославије, пише Јутарњи лист.

Балистички стручњак Дамир Томашек показао је бројне примере оружја кућне радиности, за које се верује да су популарни међу криминалцима, јер немају серијске бројеве и није могуће пратити њихово порекло.

Аутори верују, позивајући се на истраге Интерпола, како у Загорју још увек постоје илегалне „фабрике“ оружја у шупама и подрумима, које су покренуте током рата деведесетих, а нису никад у потпуности затворене.

Један од главних саговорника у документарцу је новинар Јутарњег листа Марин Дешковић, који истражује организовани криминал и трговину оружјем.

Ово подручје Европе има више оружја из једноставног разлога – пре 20 година ту је беснео рат, објаснио је Дешковић.

Како Хрватска није могла да добави довољно оружја за своју војску на црном тржишту, покренуте су и бројне кућне фабрике оружја.

Након рата, тврде истражитељи Интерпола, исте те фабрике наставиле су да производе оружје и да га продају криминалцима.

„Кратке стројнице, реплике мини-Узија, али слабијег квалитета, продаване су на црном тржишту, значи међу криминалцима и у западној Европи, неки верују чак и према јужној Америци“, каже Дешковић.

Иако оружје у Холандију из Хрватске данас стиже у знатно мањем броју него након рата, полиција брине да ће се, уласком Хрватске у ЕУ, количина пристиглог оружја повећати.

У документарцу се, ипак, закључује да је Хрватска сигурна земља, у којој нема инцидената везаних за ватрено оружје, нема убистава, експлозија или других догађаја који би могли да угрозе туристе.

РТС