Зашто Шмита штите немачки наоружани телохранитељи

kristijan smit

Кристијан Шмит без релевантне резолуције Савета безбедности не може да буде високи представник у БиХ, став је многих, не само српских учесника у политичком животу ове државе.

Поставља се и питање његовог обезбеђења, за које је он сам рекао да су у питању немачки држављани.

Мора да се зна ко су ти људи који бораве у БиХ, који носе оружје и ко им је издао дозволу у БиХ, с обзиром да се ради о страним држављанима.

Агенција за истраге и заштиту (СИПА) ради одређене оперативне провере које се односе на тог немачког држављана.

Из кабинета члана Председништва БиХ Жељки Цвијановић затражили су да им се одговори о статусу Шмита и припадницима његовог обезбеђења у БиХ.

Канцеларија ОХР-а у одговору тврди да је Немац Кристијан Шмит има дипломатски статус и да га је добио на основу „вербалне ноте“.

Како тврде даље у ОХР-у, на основу исте ноте одобрен је и дипломатски статус члановима његовог обезбеђења.

Из ове канцеларије даље тврде да је „вербална нота“ Министарству иностраних послова БиХ прослеђена 3. августа 2021. године, те да је уз њу наводно послата и копија његовог „дипломатског пасоша“.На основу тога, тврде, издата му је идентификациона исказница типа МО која важи до 26. јануара 2025. године.

Немцу је исказницу потписала тадашња министарка Бисера Турковић, иначе позната по томе што је многе ствари радила „на своју руку“, односно без сагласности других нивоа власти. Посебан преседан је “вербална нота” што у недипломатском преводу значи на пример ово “Ај, Бисера, мајке ти, среди ми и пошаљи неки папир да сам дипломата, а и за ове моје момке што ме возе, чувају и имају аутоматско оружје…

Поставља се питање зашто је уопште Шмит исказницу тражио вербалном нотом?

По дефиницији, вербална нота је нота једне владе другој, коју посланик оне прве само усмено саопштава другој и која има карактер поверљивог саопштења.

Зашто би Шмит „поверљиво“ тражио дипломатску исказницу ако је већ легално изабран за високог представника и зашто би му је Министарство „поверљиво“ одобрило?

Можда баш зато што немачки држављанин није добио потврду као високи представник и што је у БиХ дошао као туриста. А сваког туристе три месеца доста, кажу у шали духовити Босанци.

Овај бивши немачки министар пољопривреде баш “оре по Босни”. Смењен је у Немачкој с тог места јер се залагао за пестициде, па сад у шали кажу да је он нсјвећи пестицид у БиХ.

Посебно је занимљиво јер се годинама упорно залаже за рехабилитацију неких генерала и пилота Вермахта, за које сви знају, а и он, да су били блиски с Адолфом. Којим Адолфом? Па болан, с Хитлером.

Извор:
ПОЛИТИКА