Нови инциденти на Косову: Бачене експлозивне направе у дворишта Срба и каменоване куће

bomba u dvoristu-kim

Три експлозивне направе бачене су ноћас у дворишта српских породица у општини Ранилуг у Косовском Поморављу, пренели су РТС-у локални извори и додали да је у двема експлозијама начињена материјална штета, док трећа направа није експлодирала.

Најпре око 2.20 сати бомба је бачена у двориште куће Владице Аритоновића, заменика председника општине Ранилуг. Друга бомба, око 2.30 сати бачена је на кућу Срђана Ристића директора предшколске установе, а трећа бомба која није експлодирала, бачена је на кућу Зорана Ристића директор Центра за социјални рад.

Полиција на лицу места врши увиђај.

Пет експлизвних направа бачено је у последњих месец дана на куће и објекте српских власника и косовском поморављу.

Како „Новости“ сазнају синоћ је каменована и кућа Босиљке Нојић (77) у Гњилану у близини градског гробља при чему јој је поломљен прозор на кући.

Ретки Срби који живе у овом граду узнемирени су овим случајем, а како незванично сазнајемо ово није још увек пријављено тзв. косовској полицији.

Од прошле суботе до синоћ у овом граду на Косову и Метохији евидентирана су четири каменовања. У суботу 16. септембра кућа је гађана каменом, у понедељак 18. септембра парадајзом.

Старица је слабо покретна и живи са зетом који се недавно доселио код ње након што је продао своју кућу. Нојићи су повратници, у свој град су дошли поново 2009. године и једина су српска породица у том делу града. Били су на мети вишеструких напада Албанаца од повратка у Гњилане.

Петковић: Застрашивање са циљем етничког чишћења Срба

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић осудио је синоћне нападе на на куће представника и руководиоца Српске листе. Како каже то је урађено како би се они застрашили и натерали да напусте своја огњишта, а све са циљем етничког чишћења Срба које Курти континуирано спроводи.

„Прво је око 02:30 бачена бомба у двориште Срђана Ристића у Ранилугу, директора Предшколске установе “Пчелица маја”. Причињена је велика материјална штета, али су чланови породица на сву срећу добро. У исто време бачена је бомба на породичну кућу и гаражу Владице Аритоновића у селу Глоговце, који је заменик градоначелника општине Ранилуг. И овде је причињена велика материјална штета, а у нападу нико није повређен. Током ноћи експлозивна направа је бачена на кућу Зорана Ристића из Ранилуга, директора Центра за социјални рад, али није дошло до експлозије“, наводи се у саопштењу Канцеларије.

Како се додаје, реч је о бруталном застрашивању представника Српске листе који долазе свега неколико дана након претњи Аљбина Куртија да ће Срби и Српска листа да “пате и плате”.

„Курти је свој наум почео да остварује прво хапшењем тројице Срба, а сада видимо и да су на три српске куће бачене бомбе. Очекујемо да се ови мучки напади на представнике Српске листе најозбиљније схвате и истраже, јер шаљу јасну поруку и претњу Србима да напусте своја вековна огњишта“, истиче се у саопштењу.

Канцеларија ће о овим синхронизованим и осмишљеним нападима обавестити и међународне представнике јер се оваква дела с обележјима тероризма не смеју олако схватити.

Извор:
СПУТЊИК