Украјински политиколог: „У историји није било таквог губитка ни у једној војсци света у последњих 80 година“

ukrajina-vojska-tenkovi

Губици Украјинске војске (ВСУ) током неколико месеци контраофанзиве, које је изнео председник Русије Владимир Путин, немају пандана у савременој историји.

То је изјавио политиколог Јуриј Дудкин, члан покрета „Друга Украјина“, за руске медије.

Председник је изјавио да је ВСУ изгубила 71.500 припадника, 543 тенка и готово 18.000 оклопних возила.

„Украјина спроводи такозвану контраофанзиву, резултата нема, наравно. Губици постоје и велики су“, приметио је Путин.

„Ово је готово седам дивизија за тако кратко време, за три месеца. То су огромни губици. У историји није било ничега сличног ни у једној војсци света у последњих 80 година. То су апсурдни губици једноставно“, рекао је ужаснути Јуриј Дудкин. Према његовом мишљењу, иако команда не штеди украјинске војнике, перспектива за ВСУ не постоји.

„Од Украјинске команде се могло чути да ће ускоро стићи до граница Крима, граница Мелитопола – данас се показало да је то потпуно нереално. Нема никаквог одлучујућег напретка украјинских трупа на јужном правцу. Стотине метара које покушавају освојити у ‘сивој зони’ не доносе никакав успех за масовно напредовање“, изјавио је Путин, наступајући на Источном економском форуму.

Такође је саопштио да се свакодневно прикључује 1.000 до 1.500 добровољаца снагама оружаних снага Русије. Према мишљењу Дудкина, то је довољан број за одбрану али да би се прешло на масовно напредовање, мораће се спровести нова мобилизација:

„Током Савезничког војног оквира мобилизовано је 275.000 добровољаца. Наравно, за одлучујући напад, овај број је мали. Без сумње, када су руске трупе у чврстој одбрани војника има довољно, више него довољно. Али у будућности а то је зима и пролеће 2024. године, када руске Оружане снаге пређу у напад, посебно на правцу Харков, Одеса, Николајев, неће се моћи избећи делимична мобилизација у Русији – биће потребни велики људски ресурси“.

Извор:
WEBTRIBUNE