Изненадни удар из БРИКС-а: Траже реформу СБ УН – Бразил, Индија и Јужноафричка Република да се прикључе

briks

Министарски састанак земаља БРИКС-а одржан је на маргинама 78. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку

Министри спољних послова земаља БРИКС-а подржали су идеју о реформи УН и Савета безбедности, као и тежње земаља у развоју из Африке, Азије и Латинске Америке, укључујући Бразил, Индију и Јужноафричку Републику, да заузму значајнију улогу у међународним односима као и поменутим организацијама.

„Министри су подржали свеобухватну реформу Уједињених нација, укључујући Савет безбедности, а циљ је да постане демократичнији, репрезентативнији, ефикаснији и делотворнији, као и да се повећа заступљеност земаља у развоју у свим категоријама чланства у Савету, како би могао на одговарајући начин да одговори на актуелне глобалне изазове“, наводи се у саопштењу.

Министарски састанак земаља БРИКС-а одржан је на маргинама 78. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.
Шефови дипломатије чланица БРИКС-а такође су изразили пуну подршку председавању Русије Савету безбедности од 1. јануара 2024. године, истакавши ставове својих земаља о конфликту у Украјини и са захвалношћу констатовали предлоге за посредовање у његовом решавању.

Осим тога, министри су изразили забринутост због сукоба који су у току у многим регионима света.

„Још једном је потврђена посвећеност мирном решавању разлика и спорова кроз дијалог и пуне консултације кроз координацију и сарадњу. Подржавамо све напоре да се промовише мирно решавање криза, као и потреба за потпуним поштовањем међународног хуманитарног права и пружања хуманитарне помоћи у складу са основним принципима хуманости, неутралности, непристрасности и независности, садржаним у резолуцији Генералне скупштине УН“, истиче се у саопштењу.

У Њујорку се од 19. до 26. септембра одржава недеља на високом нивоу Генералне скупштине УН. Руску делегацију предводи министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Извор:
WEBTRIBUNE