Сарадња Црне Горе са „шиптарском војском“

crna gora kosovo

Како је саопштено после састанка, ВЦГ и КСФ су опредељене за сарадњу у областима обуке, едукације и размене искустава у развоју оперативних способности.

Како је саопштено из Министарства одбране Црне Горе, Самарџић је боравио у посети Косову, током које се састао са тамошњим представницима система безбедности.

Самарџић и Кастрати су се, како се наводи, сагласили да би било значајно да се КСФ укључи у активности регионалних безбедносних иницијатива, посебно у виду учешћа у заједничким вежбама.

Договорено је да тежиште будуће сарадње ВЦГ и КСФ представља обука, едукација и размена искустава у развоју оперативних способности двеју оружаних снага, при чему је Кастрати исказао интересовање за сарадњу у области обуке ронилачких јединица, пилота хеликоптера, подофицирског састава, као и изградње способности за реаговање у ванредним ситуацијама.

Самарџић је, како је саопштено, истакао задовољство поводом чињенице да на конференцији главних подофицира иницијативе А5, која се одржава у Подгорици, први пут за истим столом седе представници Војске Србије и КСФ.

Он је исказао очекивање да ће све оружане снаге региона убудуће бити фактор мира и стабилности и покретач заједничких иницијатива, које ће допринети изградњи поверења и способности региона да се супротстави савременим безбедносним изазовима.

Самарџић је, у склопу посете Косову, обишао команду за обуку и доктрину КСФ, где је упознат са програмима обуке, а имао је прилику да посети и нове војнике, који су регрутовани из мањинских народа.

Начелника Генералштаба ВЦГ примио је и министар КСФ-а Агим Чеку и том приликом разговарано је о безбедносној ситуацији у региону, те могућим облицима даље сарадње.

Самарџић је, како је саопштено, обишао и команду КФОР-а и састао се са командантом, немачким генерал-мајором Волкером Халбауером.

Командант КФОР-а посебно се захвалио ВЦГ на одличној сарадњи, кооперативности и помоћи трупама КФОР-а при извршавању задатака, наводи се у саопштењу Министарства одбране Црне Горе.