Белгија: Паљење школа због увођења сексуалног образовања

Графит на једној школи против Образовања за релацијски, афективни и сексуални живот – ЕВРАС

Графит на једној школи против Образовања за релацијски, афективни и сексуални живот – ЕВРАС

Водеће исламске организације су водиле кампању против програма, а родитељи су протестовали испред регионалног парламента када је донета одлука о спровођењу програма сексуалног образовања

Запаљено пет школа у Белгији после увођења образовања о интимним односима

Пет школа је запаљено у Белгији због недавно уведеног образовања о љубави, односима, емоционалном и сексуалном васпитању за децу. У и око валонског града Шарлероа, пет школа, укључујући предшколске и основне школе, биле су мете пиромана, четири у ноћи 12. септембра и пета следеће ноћи, како преноси Brussels Signal.

На зидовима првих четири школе су били исписани графити и слогани, као што је „Не ЕВРАС”, што се односи на недавно одобрену употребу програма Образовање за релацијски, афективни и сексуални живот (ЕВРАС) у школама у Бриселу и Валонији.

У нападу 13. септембра, ватрогасци су пронашли „убрзгиваче пламена”, што указује да није било реч о несрећи.

„Доказана је криминална намера”, саопштило је локално тужилаштво локалним медијима. Осумњичени још нису идентификовани. Иако је штета на школама била релативно мала, политичари су снажно осудили пожаре.

„Деца од три или четири године су јутрос открила да је неко покушао запалити њихову школу”, рекао је председник Социјалистичке партије Пол Магнети за телевизију.

„Људи нападају слободу образовања и наше школе. Користе насиље. Ово су чинови чистог варварства.”

Белгијски премијер Александер де Кро је реаговао на Инстаграму, рекавши: „Као отац, шокиран сам пожаром у школама у Валонији. Таква ствар је потпуно неприхватљива. Школа би требала бити сигурно место за сву децу. Сада ћемо учинити све да идентификујемо и процесирамо починиоце. Право на сексуално образовање се не може довести у питање”, наставио је и додао: „Програм обезбеђује отпорност деце и од суштинског је значаја за сексуално здравље свих.”

ЕВРАС програм је дизајниран да учи ђаке о сексуалности, односима и повезаним емоцијама. До сада такве лекције нису биле обавезне и школе су могле да бирају да ли и како ће их интерпретирати. Постојао је снажан отпор програму већ неколико дана, углавном од стране забринутих родитеља исламске вероисповести. Други су били критични, укључујући Николаса де Папеа, међународног медицинског новинара.

Водеће исламске организације су водиле кампању против програма, а родитељи су протестовали испред регионалног парламента када је донета одлука о спровођењу програма. Брину се да би ЕВРАС могао „угрозити” верску слободу и права родитеља да усмеравају образовање своје деце у складу са својим веровањима. Иако су протести били гласни, влада и медији инсистирају да програм није тако екстреман као што је приказан на друштвеним мрежама.

Дванаестогодишњаци и шеснаестогодишњаци ће имати само два обавезна сата образовања кроз ЕВРАС годишње. Што се тиче деце од пет до осам година, помиње се „деконструкција родних стереотипа”, са примерима као што су: „Најудобније се осећам са луткама. Понекад ме други задиркују”, о дечаку у вртићу.

Међу осталим белешкама, једна гласи: „Она је девојчица, али увек жели да дође да игра фудбал. Дружи се са нама дечацима, али би требала да се игра са другим девојчицама”, док друга каже: „Важно је прихватити да свако може да се игра са свим играчкама”, и оба примера су за употребу у основним школама. Документ такође наводи: „Од малих ногу смо приметили да су одређени родни стереотипи већ добро успостављени. Стога је кључно бавити се овим концептима, почевши од вртића.”

За децу од девет до једанаест година, програм наглашава „деконструкцију стереотипа и предрасуда”, са фокусом на родном идентитету и сексуалној оријентацији. „С обзиром на психо-емоционални и сексуални развој деце, многи већ имају стабилан родни идентитет са четири или пет година”, наводи се. „Како расту, постају свесни друштвених очекивања и стереотипа у вези са родним улогама. Изградња сексуалне оријентације такође почиње рано, посебно кроз односе са вршњацима и родитељима.” Ипак, ови концепти се ретко разматрају у основној школи. Стога се препоручује да се концепт сексуалне оријентације или романтичне и/или сексуалне привлачности разматрају од раног узраста.”

Програм такође подстиче окончање „бројних предрасуда о абортусу” и наводи да је тренутна расправа о репродукцији „често хетероцентрична”. Наставља се: „Међутим, кључно је разговарати о различитим облицима родитељства и могућим путевима, осим посвојења, које је најпознатије. То укључује помоћну репродукцију, сурогат мајчинство, вештачку инсеминацију донатором, итд.” Стога се примењује инклузиван приступ, и сваки ученик ће имати једнак приступ информацијама о својим могућностима да постану родитељи.”


Белгијска министарка осудила паљење школа због увођења сексуалног образовања

БРИСЕЛ – Белгијска министарка образовања Каролин Десир осудила је серију паљевина у школама последњих дана као знак протеста због новог обавезног предмета сексуалног образовања.

Укупно осам школа биле су мете подметања пожара или графита против програма који се бави односима са другим људима и сексуалним животом (ЕВРАС), а који је заснован на водичу од 300 страница.

Неки родитељи и удружења критиковали су овај програм због сексуалног садржаја, пренео је Ројтерс.

„Они нападају наша предавања, нашу слободу образовања. Ово су акти екстремног варварства, то су акти тероризма”, рекла је Десирова белгијској телевизији РТБФ током посете нападнутој школи у близини града Шарлроа, на југу земље.

Она је додала да је „ЕВРАС ту да заштити децу, а не да им науди” и да је то део „система јавног здравља”, јавља Танјуг.

Више од 100.000 ученика узраста од 11 година у регионима Брисела и Валоније већ су почели да похађају наставу везану за ЕВРАС.

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ