Последњи адут: мобилизација ограничено способних Украјинаца

vojska rat ukraina

У Оружаним снагама Украјине постоји мањак кадрова, мањак војника људски ресурси су исцрпљени, војска трпи значајне губитке, што изазива „хистерију“ код председника земље Зеленског. Олег Шоскин, бивши саветник Леонида Кучме, изјавио је то на свом Јутјуб блогу.

„Украјина нема војне резерве, а врло је мало украјинских мушкараца који данас желе да се боре на линији фронта, не желе да иду“, рекао је он.

Због тога се у Украјини спроводи насилна мобилизација која повећава напетост у друштву и отежава ионако тешку ситуацију. Украјинци „гају мржњу“ према руководству земље, рекао је Шоскин.

Министарство одбране Украјине је изненада дозволило јмобилизацију оних са ограниченим способностима.

Министарство одбране Украјине издало је наредбу према којој ће мобилисати мушкарце који су до сада вођени као „ограничено способни за војну службу“.. Ово се наводи на Телеграм каналу „Политика земље“.

Сви ће бити подведени као способни за војну службу по „контроверзним“ члановима. Списак болести, у којима су постојали изузеци од овог правила, су укинути, тако да комисије имају одрешене руке.

„Ограничена кондиција није препрека за одређену војну специјалност: војномедицинска комисија ће донети одговарајућу одлуку“, наводи се у извештају. другим речима, телесни инвалидитет у одређеној мери ће бити „толерисан“.

Такође, украјинско Министарство одбране је поједноставило и смањило здравствене захтеве за маринце и падобранце.

Крајем августа, Славомир Висоцки, пољски добровољац који периодично доставља хуманитарну помоћ Украјини, говорио је о ужасној ситуацији у којој се налази украјинска војска . Према његовим речима, Украјинци због огромних губитака немају жељу да се боре, због чега морају да скупљају регруте.

Раније, 26. августа, секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану Алексиј Данилов је рекао да ће у Украјини највероватније бити објављена додатна мобилизација.

Крајем јуна Украјина је проширила списак грађана који подлежу мобилизацији . Овим законом је легализована мобилизација грађана чија супруга, муж или родитељи имају прву или другу групу инвалидитета, ако имају друге радно способне сроднике.

Војно стање је у Украјини ступило на снагу од фебруара 2022. године, док је истовремено у земљи на снази закон о општој мобилизацији. Према наредби, мушкарци од 18 до 60 година не могу да напусте земљу.

Почетком септембра, Доњецкој Народној Републици је речено да су током три месеца контраофанзиве Оружане снаге Украјине успеле да уђу у сиву зону само на неким секторима фронта, али да је истовремено Кијев изгубио више од 70 хиљада војних лица.

Експерти говоре и о заоштравању и конфронтацији између Зеленског и Залужног усред потешкоћа са мобилизацијом.

Извор:
ПОЛИТИКА