Француска спремна да подржи војну акцију ЕКОВАС-а у Нигеру – Макрон

makron

Француски лидер је изјавио да су побуњеници угрозили становништво Нигера „одбијањем да се боре против тероризма и удаљавањем од корисне економске политике“.

Француска је спремна да подржи све напоре, укључујући војну интервенцију, које уложи Економска заједница западноафричких држава (ЕКОВАС) да обнови уставни поредак у Нигеру, изјавио је у понедељак француски председник Емануел Макрон.

„Подржавамо дипломатску и, ако буде одлучено, војну активност ЕКОВАС-а“, изјавио је он и додао да Париз неће одустати од подршке легитимно изабраном председнику Мохамеду Базуму.

Француски лидер позвао је становнике Нигера да не буду заведени наративом хунте да је Француска непријатељ Нигера. Проблем за становништво Нигера је, према његовим речима, то што су их побуњеници изложили ризику „одбијајући да се боре против тероризма и удаљавајући се од корисне економске политике“. Због тога земља „губи међународно финансирање које би им помогло да изађу из сиромаштва“, додао је он.

Истовремено, Макрон је осудио критике које долазе из „Вашингтона и других европских престоница“, као и из масовних медија да Француска превише подржава председника Базума. „Не можемо очекивати да ће нас друге афричке престонице саслушати ако не подржимо политичког лидера ако се суочи са овим“, нагласио је он.

Извор:
ВОСТОК