Вучић потписивањем Декларације из Атине дао политички амин за хапшење Путина

Russia Ukraine Putin

Парафирањем заједничке Декларације у Атини, где су се окупили лидери Западног Балкана и ЕУ, председник Србије Александар Вучић прихватио је да морају да се процесуирају сви одговорни за ратне злочине у Украјини, што је пут који неминовно води до председника Русије Владимира Путина. То значи да ће Србија бити део коалиције држава које пристају да се приведу правди кривци за рат у Украјини. Осим тога, Вучић је прихватио тачку у којој се јача ЕУ, те где Западни Балкан припада овој организацији. Вучић је ставио потпис и на закључак да је Украјина целовита и суверена.

На самиту ЕУ-Западни Балкан на ком уз представнике региона бораве и председник Украјине Володимир Зеленски и председница Молдавије, Маја Санду, усвојена је заједничка Декларација у којој државе потписнице истичу подршку територијалном интегритету Украјине и своју приврежност европски интеграцијама.

Документ се састоји од 8 тачака, које је потписао и лидер Србије Александар Вучић. Неколико тачака привукло је већу пажњу јавности, јер се њима даје имплицитна, али и експлицитна сагласност за одређене политичке одлуке које ће донети Србија.

Тачка 4 – Вучић пристао да ухапси Путина?

Потписници заједничке декларације из Атине, међу којима је и лидер Србије Александар Вучић, обавезали су се да не може бити некажњивости за ратне злочине почињене у рату у Украјини.

„Сложили смо се да не може бити некажњивости за ратне злочине и друге злочине, као што су напади на цивиле и уништавање инфраструктуре и да сви одговорни морају одговарати“, наводи се у тачки 4 Декларације из Атине.

То значи да ће бити санкционисани, односно да ће се водити међународни судски поступци пред специјалним трибуналом где би се расправљало о одговорности људи који су покренули агресију на Украјину. Свакако да ће на том списку бити руски генерали, али сасвим сигурно и председник Русије Владимир Путин који је политички аминовао да се крене у напад на Кијев.

Није први пут да се помиње могућност хапшења одговорних за ратне злочине у Украјину, с обзиром ан то да је још у марту Међународни кривични суд издао налог за хапшење Путина.

„Постоје разумни разлози да се верује да сваки осумњичени сноси одговорност за ратни злочин противправне депортације становништва и противправног пресељења становништва из окупираних подручја Украјине у Руску Федерацију, на штету украјинске деце“, наводи се у саопштењу од 17. марта.

Иако је Русија званично негирала оптужбе за почињене злочине, Међународни кривични суд решен је да санкционише све кључне актере који су умешани у злочине у Украјини.

Треба нагласити да декларација из Атине нема формалноправну важност, односно изузев политичких, не производи међународнправне последице. Поред тога, она је својеврстан притисак на званични Београд. Одмах након саопштења МКС, на конференцији за медије говорио је и председник Србије и рекао да он није хапсио ни оне које је тражио Хаг.

На питање шта би Србија учинила као потписница Римског статута којим је основан Међународни кривични суд, у случају да Путин дође у Србију, односно да ли би га ухапсила и изручила, Вучић је у марту казао да је то „безвезе питање, јер је јасно да док трају сукоби Путин нема куда да дође“.

Додао је да он није хапсио ни оне које је тражио ад хок Трибунал, „а то није Међународни кривични суд“.

Извор:
НОВА