У Јоханесбургу данас почиње 15. самит БРИКС-а, учествује више од 60 земаља

brics

ЈОХАНЕСБУРГ – У Јоханесбургу данас почиње 15. самит организације БРИКС, чије су чланице Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка.

„БРИКС је започео процес проширења да би постао један од стубова новог, праведнијег полицентричног светског поретка“, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у чланку за јужноафрички магазин Убунту, преноси ТАС.

Руски председник Владимир Путин ће учествовати на самиту путем видео линка, а земљу ће у Јоханесбургу представљати министар спољних послова Сергеј Лавров.

Међународни кривични суд (МКС) у Хагу је у марту издао потерницу за Путином, а Јужна Африка би као потписиница споразума била у обавези да ухапси руског председника ако крочи на њену територију.

Министарка за међународне односе и сарадњу Јужне Африке Наледи Пандор је саопштила да ће једна од главних тема самита бити управо проширење, а на самит је позвано више од 60 држава.

Ројтерс је раније пренео тврдњу јужноафричког дипломате Анила Суклала да је више од 40 земаља изразило жељу да уђе у економски блок БРИКС, од тога 22 формално, док су остале показале неформално интересовање .

У БРИКС желе да уђу Иран, Саудујска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Аргентина, Алжир, Боливија, Индонезија, Египат, Етиопија и друге земље.

БРИКС је за ове земље алтернатива глобалним организацијама за које сматрају да их контролише Запад, а надају се да ће им чланство донети бенефите као што су инвестиције и раст трговине.

Самит ће трајати до 24. августа.

Гутереш прихватио позив, учествоваће на самиту БРИКС-а

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш прихватио је позив да учествује на самиту БРИКС-а у Јужноафричкој Републици.

Намерава да своје учешће искористи како би објавио неколико важних порука, рекао је портпарол УН Стефан Дижарик.

„Пролазимо кроз посебно тежак период. Самит БРИКС-а окупља веома важне актере у међународној арени. Улога Јужноафричке Републике је од посебног значаја и генерални секретар је са задовољством прухватио позив. Искористићемо то за слање важних порука“, нагласио је јуче Дижарик, преноси РИА новости.

Извор:
НСПМ