ДВЕ ЗЕМЉЕ ПОСЛАЛЕ РАТНЕ АВИОНЕ У НИГЕР: Ишчекује се напад

mali_avion

Буркина Фасо и Мали распоредили су ратне авионе у Нигеру, у знак солидарности са земљом у којој је прошлог месеца изведен војни пуч и да помогну у одбијању евентуалне агресије, јавио је нигерски ТВ канал РТН.

Како се наводи, Буркина Фасо и Мали на тај начин спроводе своје обавезе наведене у заједничком саопштењу о солидарности са Нигером.

Комесар Економске заједнице западноафричких држава (ECOWAS) за политичка питања, мир и безбедност Абдел-Фатау Муса изјавио је у петак да је одређен тачан датум почетка војне интервенције снага земаља чланица ECOWAS-а у Нигеру, иако неће бити јавно објављен.

Муса је рекао да би ECOWAS могао данас да пошаље мисију у Нигер на разговоре са побуњеницима, пренео је ТАСС.

Владе Буркине Фасо и Малија изразиле су 31. јула солидарност са народом Нигера, упозоравајуци да це обе земље сваку евентуалну војну интервенцију у Нигеру сматрати као објаву рата и њима.

Војна хунта у Нигеру објавила је 26. јула да је смењен изабрани председник Мохамед Базум, затворене државне границе, уведен полицијски час и суспендован Устав, као и да су забрањене политичке партије. Војна хунта је 28. јула прогласила генерала Абдурахмана Тианија за шефа државе.

ECOWAS је осудио пуч и дао побуњеницима недељу дана да обнове уставни поредак, запретивши да це, у супротном, предузети мере, укјучујући војну интервенцију.

Извор:
ПРАВДА