“Пропуст није учињен с намјером да се било ко омаловажи” Агенција упутила извињење због грешке с фотографијом

ПРИЈЕДОР, 4. АВГУСТА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Погром "Олуја" био удружени злочиначки подухват САД и њихових монструмских планова према српском народу заједно са Хрватском војском која је једва чекала да очисти простор од Срба.

Агенција „Позитив“ из Београда преузела је у потпуности одговорност за, како кажу, ненамјерну грешку приликом израде мултимедијалних садржаја за потребе обиљежавања 28 година од погрома „Олуја“ у петак, 4. августа, у Приједору и упутила извињење свима којима је тиме нанесена штета и бол.

Посебно се извињавамо Српској православној цркви и руководству Републике Српске и Републике Србије, јер је ово искључиво и једино грешка за коју је крива агенција “Позитив” и преузимамо сву одговорност за то. Наглашавамо да одговорност за ову грешку у потпуности пада на нашу агенцију. Организатор догађаја није имао никакве везе са овом несмотреном грешком нити је могао да предвиди овакву ситуацију, навели су из ове агенције.

Агенција је такође упутила “искрено извињење породицама Мујкић и Гушо, као и свим учесницима комеморативног скупа, због ове ненамјерне грешке”.

Истичу да су у изради материјала користили погрешну фотографију и то је озбиљан пропуст за који не постоји оправдање.

– Тај пропуст није учињен с намјером да се било ко повриједи, омаловажи или злоупотријеби и надамо се да ће сви прихватити наше искрено извињење – нагласили су из ове агенције.

Наводе да су направили груб пропуст иза кога стоје, али то се не може и не смије користити како би се додатно умањило страдање српског народа.

– Та грешка коју смо ненамјерно начинили не може да промијени историјску чињеницу да је 1995. године у акцији “Олуја” спроведено етничко чишчење српског народа, највеће етничко чишћење од Другог светског рата на тлу Европе. И баш као што су представници државног врха у Приједору истакли – поштујемо све жртве, без преседана, али никада нећемо заборавити све српске жртве и све преживјеле Србе који су преко ноћи протјерани са својих огњишта.

Изражавамо искрену наду да се наша грешка, за коју ће одговорни сносити посљедице, неће злоупотребљавати како би се наставило са минимизацијом бола, туге и несреће који је нанијет Србима прије 28 година – нагласили су из ове агенције.

Погрешна фотографија приказана је на једном од панела током централног обиљежавања 28 година од Погрома “Олуја”, који су заједнички у Приједору организовали одбори влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова.

Министарство: Нови круг пребројавања жртава

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС саопштило је да приказивање фотографије Бошњакиње из Жепе у склопу видео-материјала који је пратио обиљежавање 28 година од српског страдања у “Олуји” представља нехотичну и ненамјерну грешку агенције из Србије која је припремала видео материјал, а коју је ангажовало Министарство за рад запошљавање, борачка и социјална питања Србије.

– Покушај појединих приказивање фотографије Бошњакиње из Жепе у склопу видео-материјала који је пратио програм обиљежавања представи као било шта осим као нехотичну и ненамјерну грешку, и то професионалне агенције из Србије, која је ангажована од Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања Србије, и која је припремала видео-материјал је манипулација с циљем да се отвори нови круг пребројавања жртава и “мјерење” чије је страдање веће – саопштено је из министарства.

Извор:
СРПСКА ИНФО