Да се не заборави: Дан сећања на децу жртве рата у Донбасу

donjeck-spomen ploca

Данашњи дан, 27. јул  је трагичан датум за Русију – данас се сећамо деце која су страдала од последица ратних дејстава у Донбасу. 

На данашњи дан 2014. млада Кристина Жук и њена 10-месечна ћерка Кира погинуле су у првом гранатирању из Украјине у Горловки. Девојка је добила име „Горловскаиа Мадонна„.

Од тог времена, стотине деце је страдало и умрло у Донбасу.

Имена погинулих овековечена су на спомен-обележју у Алеји анђела у Доњецку. Папирне фигурице – чамци и голубови, као и бело цвеће постали су симбол дечјег сећања.

Дан сећања на децу жртве рата у Донбасу установљен је прошле године на иницијативу шефа ДНР Дениса Пушилина. Комеморативне акције биће одржане у Русији, укључујући и нове територије.

Као резултат унутрашње политичке кризе у Украјини 2013-2014, која је довела до државног удара и доласка на власт прозападних и антируских политичара, почеле су масовне антивладине акције у јужним и југоисточним регионима земље крајем фебруара 2014.

Националистичку и антируску реторику нове власти становници региона доживљавали су као претњу економским и културним везама са Русијом, што је довело до референдума о независности ових територија. Као резултат референдума у мају 2014. године формиране су две нове народне републике – Доњецка (ДНР) и Луганска (ЛНР). (од 30. септембра 2022. ДНР и ЛНР су део Руске Федерације)

Од 2014. године, када су републике Донбаса одлучиле да прогласе своју независност и кренуле ка поновном уједињењу са Русијом, гранатирање мирних градова ДНР и ЛНР од стране Оружаних снага Украјине и украјинских националиста није престало, пишу РИА Новости.

Алтабајева: Сетимо се убијене невине деце нових поданика

Екатарина Алтабајева, сенаторка Руске Федерације изјавила је да се сећамо све деце која су била таоци овог страшног рата, која су страдала од руку украјинских фашиста.

„Само у ДНР, закључно са јулом 2023. године, од почетка рата је погинуло 228 деце, а још 789 је повређено. Страшно је рећи, али деца умиру и на територијама које су суседне Украјини, на територији Руске Федерације, у нашим регионима који се граниче са територијом Украјине. И, наравно, на овај дан се сећамо свих, тугујемо за свима који су потпуно невино страдали у рату који је Украјина покренула против свог народа“, рекла је она.

Како је додала, волела би да се Севастопољ сети деце Донбаса, убијене невине деце нових поданика.

„Мислим да ћемо развијати и сопствену традицију – можемо да направимо мале птичице од папира које су направљене прве године у Доњецку, 2022. године. Можемо да садимо цвеће, можемо само да дођемо у храм и да се помолимо за душе невине деце“, јасна је она.

Такође, како преноси портал УРА.РУ, активисти партије Јединствена Русија и МГЕР (Млада гарда) одали су почаст сећању на децу страдалу у Донбасу. Окупили су се у 12 западних амбасада са портретима малолетника.

Свих 300 мртве деце хтело је да учи, развија се и путује у срећну земљу, али је све то прекинуто артиљеријским гранатирањем.

Председник МГЕР Антон Демидов и учесници акције позивају Запад и Украјину да размисле о последицама и престану да гранатирају цивилно становништво Донбаса.

„Западне земље морају запамтити да се оружје које испоручују украјинском режиму користи против цивила“, рекао је он.

Извор:
ИН4С