Жељка Цвијановић: У бази података УН нема релевантног акта о именовању Кристијана Шмита, а постоје акти када су у питању његови претходници. Упутићемо ново писмо генералном секретару УН

zeljka cvijanovic

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да у бази података УН нема релевантног акта о именовању Кристијана Шмита, али да постоје кад су у питању његови претходници, те је најавила ново писмо генералном секретару УН Антонију Гутересу.

– Иако је писмо Гутереса обишло све медије прије него што је стигло у мој кабинет, јер још није, ипак је у манипулативним и нетачним наводима око ПИК-а, којег иначе не познаје Дејтонски споразум, генерални секретар УН дао индиректан одговор на моје питање, упућујући нас на базу података УН. И поново смо погледали, и опет видјели да нема релевантног акта о именовању Кристијана Шмита, али да постоје кад су у питању његови претходници – навела је Цвијановићева.

Он је рекла да не зна зашто поједини ликују због Гутересовог одговора.

– Пишемо ново писмо генералном секретару УН ових дана, с намјером да сачувамо образ ове универзалне организације која нам је свима важна – навела је Цвијановићева на Инстаграму.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић раније је тражила да се институцијама БиХ и њој достави одлука о именовању Шмита за високог представника у БиХ и тако разријеши дилема у погледу његове функције и улоге у БиХ, на шта је Гутерес, како су објавили федерални медији, одговорио да „УН нису потписник Дејтонског споразума нити су УН члан ПИК-а, који је релевантан за именовање високог међународног представника у БиХ“.

Ако је ово заиста одговор УН у питању је преварантска игра

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш поручио да „УН није потписник Дејтонског споразума, нити је УН члан Већа за имплементацију мира (ПИЦ), јединог релевантног тела за именовање високог међународног представника у БиХ“

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да, уколико је заиста одговор Антонија Гутереша да „УН нису потписник Дејтонског споразума нити су УН члан ПИК-а, који је релевантан за именовање високог међународног представника у БиХ“, који се појавио у медијима, а не у њеном кабинету, онда је то део игре у којој треба урадити све да се сакрије истина.

Цвијановићева је рекла да ако је то заиста одговор, будући да га је видела само у медијима, то би била само потврда да је ОУН инструментализована јер су ту, нажалост, поновљене речи представника једне чланице Савета безбедности УН, које тај представник пласира у разговорима са представницима других држава кад их убеђује да треба санкционисати Републику Српску.

„Е, сад било би логично да питамо УН зашто су они губили време и резолуцијама Савета безбедности УН потврђивали именовања читавог низа високих представника, ако с тим немају ништа? Чему онда служи њихова база података у којој постоје одлуке ранијих именовања? Да ли су узурпирали нечија права и бавили се послом који им не припада? И зашто су, примера ради, ставили на дневни ред именовање Кристијана Шмита, које успут речено, није успело добити подршку Савета безбедности УН ако с тим немају ништа“ каже Цвијановићева.

Она је упитала „шта то значи у контексту Уставног суда БиХ, ако је тачно то што одговарају из УН с обзиром на то да је тај Уставни суд БиХ 2006. године рекао да високи представници морају бити верификовани у Савету безбедности?

„Значи, у питању је општа преварантска игра, јер је овај одговор настао као плод притисака, а не одговора достојног такве глобалне организације и међународног права. Мислим да су се запетљали у сопствену импровизацију и да је ово једна срамотна, веома срамотна ситуација. Чак морам признати да ми делује да је овај одговор писао неко други, а да је Гутереш само доведен у позицију да га потпише, указала је Цвијановићева.

Навела је да је ово уједно била и потврда бескорисности дипломатске мреже БиХ, јер је ван сваке памети да одговор пре заврши у медијима, него у њеном кабинету, који су били дужни да проследе.

„Очигледно је српски члан под блокадом МИП-а, па прво морају да изанализирају садржај и да га проследе само ако им одговара, констатовала је Цвијановићева.

Скандалозно: Лагумџија одговор Гутереша доставио медијима

Шеф Мисије БиХ при УН Златко Лагумџија није доставио Кабинету српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић одговор генералног секретара УН Антонија Гутереса на њен упит о именовању Кристијана Шмита, пише РТРС.

Уместо Цвијановићевој и њеном кабинету, Лагумџија је одговор Гутереша доставио медијима у ФБиХ.

Подсећамо, Цвијановићева је писала Гутерешу затраживши да се из УН доставе релевантни документи од значаја за БиХ, односно одлуку Савета безбедности УН о именовању немачког дипломате Кристијана Шмита на место високог представника у БиХ у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума.

Гутереш је у одговору навео да УН није потписник Дејтонског споразума ни члан ПИК-а, односно Савета за имплементацију мира, који је, како је наведено, „једино релеватно тело за именовање високог међународног представника у БиХ“.

Извор:
НСПМ