Цвијановићева затражила од Гутереша одлуку СБ УН о Шмитовом именовању

zeljka cvijanovic

Председавајућа трочланом Председништву БиХ уверена је да је ово најбољи начин да се разреши дилема у погледу функције „високог председника“ Кристијана Шмита и његове улоге у БиХ

Српски члан и председавајућа Председништву БиХ Жељка Цвијановић затражила је од генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша да из УН доставе одлуку Савета безбедности о именовању немачког дипломате Кристијана Шмита на место високог представника у БиХ, како је то предвиђено Анексом 10 Општег оквирног споразума за мир (Дејтонског споразума) из 1995. године.

„Након детаљног претраживања докумената Савета безбедности Уједињених нација доступних у његовој онлајн-бази података, успели смо да дођемо само до једног документа који се односи на Шмитово именовање. Реч је о записнику са састанка Савета безбедности УН 8823, одржаног у четвртак, 22. јула 2021, у 15 часова, из којег се види да једини нацрт резолуције поднесен на гласање /број С/2021/667/ није усвојен, пошто је резултат гласања био два гласа за и 13 уздржаних“, навела је Цвијановићева у писму Гутерешу које је објавила на Инстаграму.

Истакла је да би била веома захвална ако би Канцеларији за правне послове наложили да њој, институцијама и грађанима достави званичну одлуку Савета безбедности УН, ако таква постоји и којом се доказује да је Кристијан Шмит заиста именован на место високог представника у складу с релевантним резолуцијама СБ УН, Анексом 10 Дејтонског споразума, као и сва друга релевантна документа у вези с таквим именовањем.

Цвијановићева је писмо упутила као изабрани члан и тренутно председавајућа трочланом Председништву БиХ.

Писмо ће бити достављено у сврху обавештења и генералном подсекретару за правне послове и правном саветнику УН Мигелу де Серпа Соарешу.

„Уверена сам да је ово најбољи начин да разрешимо све дилеме у погледу функције Кристијана Шмита и његове улоге у БиХ, те да се коначно посветимо решавању свих отворених питања кроз дијалог изабраних представника народа, без отежавајућих спољних утицаја“, навела је Цвијановић.

Извор:
РТ