Шмит поништио законе Скупштине РС; Додик: Не прихватамо ниједну одлуку

dodik

Додик је рекао да је „Република Српска држава, свидело се то некоме или не“

Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје за Високог представника, одлучио је данас да поништи законе које је Народна скупштина Републике Српске недавно донела и наметне измене кривичног закона БиХ на начин да се радње којим се нарушава уставни поредак државе третитирају као кривично дело.

„Они који покушавају да сруше уставни поредак морају бити процесуирани, они ће сносити последице за своје поступке“, рекао је Шмит на конференцији за новинаре и истакао да су „све опције на столу“ у складу с Бонским овлашћењима које има.

Он је изјавио да је „одлучио да неће ступити на снагу закон којим се укида обавеза укидања одлука високог представника у Службеном гласнику Републике Српске и Закон о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске“, пренела је Срна.

Шмит је додао да је он одлучио да ће ови закони бити поништени, односно да су законодавни поступци његовом одлуком завршени.

„Недавним одлукама НСРС се директно крши уставни поредак БиХ, а самим тиме и Дејтонски споразум. Он је сачињен, можда прекасно, али у намери да заустави страшни рат, страшне злочине и оно што су подносили грађани ове земље дуго времена – без обзира да ли се радило о Сребреници или Сарајеву. На нама је да осигурамо да се такво не деси никада те да осигурамо интегрирану демократску државу која поштује народе и остале“, рекао је Шмит, пренео је Клиx.ба.

Он је истакао да ентитетске скупштине немају надлежност, немају право да регулишу јурсидикцију кључних дејтонских институција, као што је Устави суд БиХ.

„Ово је напад на Уставни суд БиХ и покушај угрожавања правног и уставног оквира земље, укључујући и кључне елементе као што су одлуке високог представника. Не треба ни заборавити ко ће сносити најтеже последице овог авантуризма владајуће коалиције у РС. Последице не треба да сносе грађани РС-а, ја их поштујем као и све грађане БиХ, и они не би требали да имају живот у којем доминирају идеје појединаца“, казао је Шмит.

Он је истакао да политички представници у РС-у покушавају да угрозе владавину права и створе хаос.

Шмит је казао да ће изменити и Кривични закон БиХ тако што ће се радње којима се, како каже, нарушава уставни поредак БиХ третирати као кривично дело.
Шмит је у данашем обраћању запретио да су и даље све опције на столу, као и бонска овлаштења.

„Надам се да ће се политички актери уразумити и да ће, а срео сам доста одговорних политичара који интензивно раде на томе да ова земља оствари неки напредак, урадити конкретне кораке. Такође, морам рећи да, ако постоји расправа о Уставном суду БиХ, могуће да имамо измене закона о њему, али је према уставу јасно дефинисано како се то може радити. Дакле, нема никаквог проблема да политичке странке разговарају, да институције разговарају, али није могуће одбацити оваква правила“, саопштио је он.

Додик: Република Српска држава, свидело се то некоме или не

Поводом ове одлуке Кристијана Шмита, и то на обележавање 31 године од великог страдања Срба у Подрињу, председник к Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Република Српска неће прихватити ниједну одлуку „лажног високог представника“.

Додик је поручио да високи представник у БиХ није легалан, пренела је Радио-телевизија Републике Српске.

„Баш данас кад Срби обележавају велико страдање, Шмит је најавио конференцију за новинаре да, као, донесе неку одлуку“, навео је Додик и истакао да Српска неће прихватити никакве „казне“.

Додик је рекао да је „Република Српска држава, свидело се то некоме или не“.

„Желе да нам одузму имовину, а ако немамо имовину ми смо празна љуштура. Зато ћемо је бранити и нећемо прихватити одлуке које су против Републике Српске. Ми нисмо спремни да погнемо главу, Српска ниједну одлуку лажног високог представника неће признати. Република Српска је створена и брањена вољом свог народа“, поручио је Додик.

Рекао је да ће странци данас трајно поделити БиХ, те истакао да је сан слободна Српска, а не заблуде у БиХ.

Он је оценио да странци и Сарајево припремају завршну фазу одузимања имовине Републици Српској и навео да ако нема имовине, нема ни Републике Српске.

„Ми знамо како ћемо је одбранити. Никакве одлуке нећемо прихватити, ни Уставног суда (БиХ) ни неименованог високог представника“, каже Додик.

Подсећамо, Кристијан Шмит није изабран за високог представника јер није добио сагласност Савета безбедности УН, како је предвиђено Дејтонским споразумом због чега га Република Српска не признаје.

Извор:
РТ