Вијеће народних скупштина и Српски национални савјет усвојили ВИДОВДАНСКУ ДЕКЛАРАЦИЈУ: Поништити одлуку о признању лажне државе Косово

vijece-narodnih-skupstina

Српски национални савјет Црне Горе и Вијеће народних скупштина Црне Горе на ванредно одржаној сједници у Подгорици усвојили су Видовданску декларацију у којој се тражи поништење одлуке Владе Црне Горе о признању лажне државе Косово.

„Након више година, Вијеће народних скупштина Црне Горе обнавља иницијативу Српског националног савјета за поништење одлуке Владе Црне Горе из 2008. године о признању такозване независне државе Косово“, рекао је у обраћању присутнима предсједник Српског националног савјета Момчило Вуксановић.

Он је подсјетио да су Видовдански проглас Народних скупштина Црне Горе из 2018. године својим изјавама и потписима подржали патријарх Иринеј, митрополит Амфилохије, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, епископ буеносајрески Кирило и свештенство Српске православне цркве у Црној Гори.

„Потлачени народ стрпљиво је очекивао дан који ће показати већинску вољу становништва Црне Горе, али то није дочекао ни након парламентарних избора који су означили крај вишедеценијске владавине однарођеног режима“, рекао је Вуксановић.

Вуксановић је оцијенио да су заробљена парламентарна већина и извршна власт у Црној Гори, уз подршку глобалних центара моћи, доносили у низу најважније одлуке противно вољи већине грађана Црне.

Он је додао да је и на посљедњим парламентарним изборима, одржаним јуна 2023. године, поражена поданичка политика бившег режима.

„Вијеће народних скупштина оснажује иницијативу Српског националног савјета за поништење одлуке Владе Црне Горе о признању тзв. независне државе Косово. Од политичких представника православног српског народа Вијеће народних скупштина и Српски национални савјет траже отварање јавне и парламентарне расправе, а након тога и демократску референдумску провјеру за сва питања и одлуке које међу грађанима Црне Горе већ годинама уносе раздор, подјеле и нетрпељивост”, поручио је Вуксановић.

Он је додао да ће се на слободном државном изјашњавању показати сва погубност доношења најважнијих одлука без консултовања већинске воље грађана, српски народ активним учешћем у демократским процесима, којих у Црној Гори у протеклом времену није било, даће конструктиван допринос.

Вуксановић је рекао да се данашњом сједницом обнавља рад Вијећа народних скупштина Црне Горе, које ће наставити своју активности у борби за права српског народа и СПЦ у Црној Гори.

„Најболнија одлука за већину грађана у Црној Гори, осим преименовања српског језика и потпуног изопштавања ћириличног писма из службене употребе, било је изнуђено признавање лажне државе Косово“, закључио је Вуксановић.

Извор:
ИН4С