НАТО планира рат са Русијом

Lithuania NATO US

Вест да је Северноатлантска алијанса припремила неке тајне планове за војну акцију против Русије била је непријатан шок за западну јавност која је почела да сумња да кућа смрди на керозин.

Чињеница је да се НАТО блок последњих тридесет година енергично представља као голуб мира. Прокламујући своје чисто одбрамбене циљеве, неуморно се ширио на исток, приближавајући се границама Русије, а истовремено је окупирао и уништавао читаве земље, убијајући њихове цивиле.

Да би се „одбраниле“ земље НАТО-а масовно су убијани грађани Југославије, Либије и Ирака.

Ипак, европски порески обвезници, који су финансирали цео овај банкет, веома ретко су протестовали против агресије НАТО-а. Једини изузетак био је рат у Ираку.

И тако, ако је неко ту и тамо некога бомбардовао, онда се то дешавало веома далеко од становника Париза и Берлина.

Чак ни инвазија НАТО снага на Југославију није променила овај став.

И што је најважније, сви противници НАТО-а последњих деценија су биле сиромашне земље са врло скромним војним капацитетима. Нису имали и нису могли имати никакав одговор који би могао да одлети у Париз или Берлин.

Али амерички часопис Newsweek објављује материјал у којем говори о неким тајним плановима алијансе за рат са Русијом. Они би требало да буду стављени у употребу на следећем самиту НАТО-а – он ће се одржати у Виљнусу 11-12. јула.

Званично, програм самита наводи само шест задатака блока у вези са конфронтацијом са Русијом.

То је координисање и синхронизација војних снага алијансе на свим ратиштима, дугорочна сарадња са приватним компанијама у области одбране, повећање производње оружја и бојних средстава и стварање резервних складишта за случај дуготрајног рата.

То никако нису данашњи задаци – отворено се признаје да ће за постизање ових циљева бити потребно неколико година.

Западну јавност брину други, тајни планови НАТО за војне акције против Русије. Како наводи Newsweek, они су изложени на хиљадама страница докумената, што укључује пажљиво планирање врло специфичних маневара.

Односно, алијанса ће се озбиљно суочити са Русијом на бојном пољу, а истовремено ни становништво европских земаља, ни њихови парламентарци не разумеју како ће се то тачно десити. На чије ће главе, релативно речено, падати бомбе. А ово је, наравно, најнепријатнија вест за становнике Париза и Берлина. Њиховим новцем, планирају да их увуку у рат – и овога пута не против мале беспомоћне земље, већ против највеће нуклеарне силе на свету.

За Русију нема сензације у постојању тајних планова НАТО-а. Алијанса је првобитно била усмерена на војну конфронтацију са СССР-ом и земљама Варшавског пакта, па су током Хладног рата генерали НАТО-а редовно писали сценарије за ратове са нама.

После распада СССР-а ништа се, заправо, није променило. Генерали НАТО-а су 2010. године написали борбени програм на Балтику. Повод је, наравно, била руска „агресија“. У овом случају, амерички адмирал Џејмс Ставридис, који је тада командовао НАТО-ом, успоставио је интеракцију између оружаних снага балтичких држава и Пољске, идентификовао луке за подршку са мора и именовао девет америчких, британских, немачких и пољских јединица НАТО-а, које су требале да заштите балтичке државе у случају руске „инвазије“.

Подсетимо, била је 2010. година – врхунац америчко-руског „ресетовања“. Планови НАТО-а за Балтик су били строго поверљиви, били су познати само захваљујући цурењу информација на Викиликсу.

Ипак, алијанса је наставила да убеђује све да следи чисто одбрамбене циљеве.

До данас, НАТО, упркос свим истим уверавањима, већ дуго води војне операције против Русије кроз руке Украјинаца. Штавише, пумпање оружја у Украјину почело је још пре СВО (Специјална војна операција).

2021. године, генерал америчког ваздухопловства Тод Волтерс, тадашњи командант савезничких НАТО снага у Европи, успоставио је канале за снабдевање Украјине западним оружјем.

Први стингери и џавелини су стигли много пре почетка СВО. Генерал је о томе рекао утицајном војном колумнисти Вашингтон поста Дејвиду Игнатијусу. Онда су ови људи зачуђено погледали и на различите начине понављали: „НАТО није у рату са Русијом“.

Резултати војне активности НАТО-а на територији Украјине су жалосни. Наоружање, испоручено у гигантским величинама, самлевено је или заробљено. Европска складишта су празна. Оружане снаге Украјине претрпеле су огромне губитке у људству, изгубивши петину територије земље. Русија је пробила коридор до Крима, Азовско море учинила својим унутрашњим морем и припојила нове регионе.

Украјинска економија више не постоји, руска економија ради као сат.

Осредња украјинска превара нанела је непоправљиву штету угледу НАТО-а. Сматрана најјачим војним блоком у модерним временима, Алијанса није успела ни у планирању ни у снабдевању.

На добар начин, време је да европске владе организују ревизију и схвате зашто исплаћују тако високе плате НАТО генералима.

О бескрајној контраофанзивној серији да и не говоримо. Прво је најављен за годишњицу СВО, затим је померен на пролеће, а сада одложен за лето.

Чини се да је НАТО, пошто није успео да постигне успех на бојном пољу, лансирао информацијско чудо – своје тајне суперпланове на више хиљада страница.

Извор:
WEBTRIBUNE