ИН4С открива: РОСУ бацила бомбу на КФОР, истрага у току

kosovo kfor

Припадници РОСУ јединица тзв. косовске полиције који се једини налазе у узурпираној згради Општине Звечан, бацили су прекјуче експлозивну направу на припаднике КФОР-а током сукоба припадника те мисије са голоруким грађаним српске националности који овдје протестују, када је повријеђено око 50 учесника протеста и око тридесет, углавном италијанских војника из састава КФОР-а.

Како сазнаје екипа нашег портала која се налази у Звечану, гдје је и јутрос дошло до масовног окупљања Срба који траже повлачење приштинских „специјалаца“ са сјевера покрајине, КФОР је покренуо властиту истрагу у вези са сумњом да су припадници РОСУ бацили бомбу на припаднике њихове мисије. Прве информације до којих смо дошли указују да је експлозивна направа бачена кроз прозор зграде Општине Звечан, у којој се налази већи број „специјалаца“ РОСУ. Постоје индиције да су тај моменат забиљежиле и оближње камере.
Вјерује се да су окупациони албански полицајци на овај начин покушали да искористе општи метеж настао сукобом демонстраната и КФОР-а, како би, устаљеним маниром, Србима приписали одговорност за напад експлозивним направама чији епилог је велики број повријеђених, међу којима има и тежих случајева.

Подсјетимо, РОСУ је прекјуче тешко ранила Србина Драгишу Гаљака, док се мирно кретао улицом у Звечану, и само захваљујући правовременој хирушкој интервенцији њему је спашен живот у КБЦ Косовска Митровица.

Ухапшени су – познати привредник са сјевера покрајине Радош Петровић и младић Душан Обреновић, којима је одређено задржавање од по 48 сати у станици полиције у јужном дијелу Косовоске Митровице. Они су у полицији, како је потврђено ИН4С-у, брутално пребијени од стране полицајаца, а наког љекарског прегледа предложена је и хитна хирушка интервенција за Обреновића који има тешке повреде лица, трбуха и екстремитета настале дивљачким премлаћивањем од стране окупационих полицајаца.

У међувремену, Срби су се јутрос окупили масовније него претходних дана испред зграде Општине Звечан, са захтјевима да се РОСУ повуче из зграде и уопште са сјевера КиМ, као и да се омогући запосленима да уђу у општинску зграду. КФОР је, како смо јуче и наговијестили, у раним јутарњим сатима развукао бодљикаву жицу око општинске зграде, како би ојачао блокаду испред објекта у коме је сједиште овдашње локалне управе. Срби на сјеверу Космета су одлучни да не допусте нелегитмним албанским градоначелницима да узурпирају општинске зграде у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку.

Сједињене америчке државе најавиле су озбиљне санкције за тзв. Куртијеву Владу због насиља које спроди са својим „специјалцима“ на сјеверу покрајине, а очекује се да ће и друге државе Квинте слиједити овај однос америчке политике према властима привремених институција система у Приштини.

НАТО је због дестабилазције ситуације на КиМ одлучио да пошаље још 700 војника у овај дио Србије који се налази под протекторатом Уједињених нација.

Војска Србије налази се у највећем степену бробене готовости, распоређена дуж читаве административне линије са Косовом и Метохијом.

Извор:
ИН4С