Протест због Косова завршен испред Председништва, грађани од Вучића траже да заштити Србе

protest

Скуп у знак подршке Србима на Косову и Метохији завршен је вечерас испред зграде Председништва у Београду.
Поновљени су захтеви да председник Србије Александар Вучић и државни врх заштите српски народ на Косову, или да поднесу оставке.

Најављено је да ће нови скуп бити организован у среду у 18 часова испред Храма Светог Саве где ће бити одржан молебан, а да ће се потом кренути у шетњу.

Учесници скупа су током вечерашње шетње од амбасаде Немачке, где је скуп почео око 20 часова, шетали Улицом Кнеза Милоша до Председништва, где су узвикивали „Издаја, издаја“.

Током шетње су узвикивали пароле попут „Косово је срце Србије“, „Русија“, али и звиждали и узвикивали погрдне речи испред амбасада земаља које су НАТО чланице. Скуп је протекао без инцидената.

На протест су позвале организације Покрет за одбрану Косова и Метохије и Српска омладина, након јучерашњих сукоба припадника Кфора са српским народом у Звечану.

Међу окупљенима су били и посланик Двери у скупштини Србије Борко Пушкић, самостални посланик Александар Јерковић, као и један од оснивача Покрета за одбрану Косова и Метохије, историчар Милош Ковић.

Ковић је обраћајући се окупљенима путем мегафона испред амбасаде Немачке рекао да су се ту окупили јер су „анти-НАТО“, односно против НАТО пакта.

„Наши душмани су НАТО државе, наш душманин је терористички режим Аљбина Куртија и његови председника (општина). Ми нисмо за јуриш Срба на Србе, али ко нас је довео довде? То је издајнички режим Александра Вучића који је то омогућио“, казао је Ковић.

Он је додао да је међу захтевима окупљених да Вучић и државни врх заштите Србе на Косову и Метохији или да се повуку, прекидање преговора под окриљем Европске уније, као и да се у потпуности одбаци француско-немачки споразум.

Ковић је нагласио да је то миран протест и да ће се оградити од било каквих провокација и додао да организатори данашњег скупа немају везе са скупом који је за петак, када се одржава и протест „Србија против насиља“, најављен за 17 сати код споменика Цара Николаја у Београду.

Окупљени су, по завршетку тог говора, отпевали „Ој Косово, Косово“ уз више запаљених бакљи. Део окупљених је и претходне вечери учествовао на протесту у Београду, када су блокирали саобраћај на аутопуту код Аутокоманде.

Српско становништво на Косову и Метохији сукобило се у понедељак са припадницима Кфора и косовске полиције, који су штитили зграду општине у Звечану, где је требало да на посао дође новоизабрани градоначелник албанског порекла.

Извор:
021