Русија расписала потерницу за америчким сенатором: Ројтерс га брани

lindzi grejem

Москва одговорила на нечувену изјаву америчког републиканског сенатора Линдзи Грејема

Министарство унутрашњих послова Русије објавило је потерницу за америчким републиканским сенатором Линдзи Грејемом.

Кривични поступак покренуо је председник Истражног комитета Руске Федерације Александар Бастрикин, због видео снимка који се појавио на интернет страницама председника Украјине Владимира Зеленског, а на којима се види како Грејем, у разговору са украјинским лидером, говори да САД до сада „још никада нису тако успешно трошили новац“ као што је то случај за време украјинског конфликта, јер у њему „умиру“ Руси.

Ипак, Ројтерс јавља да је, заправо, реч о видео монтажи, те да је амерички политичар, говорећи о помоћи коју Вашингтон издваја за Кијев, рекао да је „то најбољи новац који смо ми икада трошили“, мислећи на 38 милијарди долара које су Американци издвојили за Украјину од фебруара прошле године.

Како је даље пренео овај медиј, у другом делу видео снимка, амерички сенатор је рекао да оно што данас раде Украјинци њега подсећа на историју Сједињених Америчких Држава, када су се Американци борили до последњег. Зеленски је на то рекао да су САД данас слободна земља, и да ће и Украјинци бити слободни, на шта је Грејем поручио: „И Руси умиру“.

Званична Москва осудила је речи америчког посланика, рекавши да такве изјаве не приличе једном званичнику, те да су срамота за једну земљу. Бивши председник Русије Дмитриј Медведев назвао је Грејема „матором будалом“.

Грејем је, са друге стране, одговор Москве назвао пропагандом, иако је руска страна само прокоментарисала видео снимак који је монтирао, а затим и објавио Кијев.

У марту прошле године, Грејем је поручио и да би неко требало да „смакне“ председника Русије Владимира Путина и на Твитеру поставио питање има ли у руској војсци неки издајник попут Брута, који би био вољан да ликвидира руског председника.

Извор:
РТ