Парастос и помен жртвама у Доњој Градини 23. априла

Donja-Gradina

Централна манифестација обиљежавања помена жртвама злочина-геноцида Независне Државе Хрватске у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини биће одржана у недјељу, 23. априла, уз масовно учешће грађана и ученика из свих основних и средњих школа у Републици Српској и присуство највиших званичника Републике Српске и Србије.

Дан раније у Дому културе у Козарској Дубици биће одржана Меморијална академија „Завјет сјећању“.

Републичким одбором за обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина – геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини предсједава предсједник Републике Српске Милорад Додик, а програмом комеморације окупљање учесника 23. априла у Доњој Градини планирано је од 9.30 до 10.00 часова.

Вијенци и цвијеће у помен јасеновачким жртвама биће положени у 10.00 часова у Спомен-подручју Доња Градина, а парастос и помен жртвама, који укључује српску, јеврејску и ромску молитву почеће у 10.30 часова.

Обиљежавање Дана сјећања на јасеновачке жртве почеће у 8.30 часова светом архијерејском литургијом у Цркви светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици.

Меморијална академија „Завјет сјећању“ биће одржана 22. априла у Дому културе у Козарској Дубици у 19.00 часова.

Извор:
ЈАДОВНО