Црна Гора и С. Македонија се преко „Западнобалканске четворке“ укључиле у пројекат „велике Албаније“

albancerosi

БРНАБИЋ: ТУ НЕ ПОСТОЈИ НИШТА ФОРМАЛНО ОКО ЧЕГА БИХ МОГЛА ДА СЕ ИЗЈАСНИМ

* Министар спољних послова Северне Македоније Бујар ОСМАНИ: Као поуздани партнери НАТО-а и Европске уније, Северна Македонија, Албанија, Црна Гора и Косово у потпуности ће усагласити спољну и безбедносну политику према Русији и евроатланским интеграцијама

* Милорад ДОДИК: Склопљена је албанска четворка – Албанац из Македоније, Албанац с Косова, Албанац из Албаније и у Црној Гори имамо такву власт какву имамо. Они покушавају да направе албанску причу и „велику Албанију“, они се само покривају том причом о Европи

* „Ево ја сад кажем да је наш циљ уједињење. Зовните ме за два дана да чујете какви су коментари. А то значи да ћемо се одвојити од БиХ и припојити Србији. Ја то озбиљно мислим. Само бирамо тренутак, налгласио је председник РС, кад ћемо то урадити. То није уопште спорно. Они могу све, је ли?“

* Бивши дипломата Зоран МИЛИВОЈЕВИЋ: Иницијатива четворке доприноси доминацији НАТО на простору Западног Балкана. Ту нема српског фактора – нема БиХ и Србије. Пошто су Северна Македонија, Албанија и Црна Гора признале независност Косова, слутим да је то додатни покушај да се афирмише косовска државност. Црна Гора се није изјаснила око Отвореног Балкана, а овде директно јесте

_________________________________________________________

АЛТЕРНАТИВА Отвореном Балкану или подршка албанским интересима у региону – шта се крије иза новоосноване регионалне платформе под именом Западнобалканска четворка?

Да је формирана у главном граду Северне Македоније, објављено је пре три дана. Уз ту земљу, део платформе су и Албанија, Црна Гора и самопроглашено Косово.

Као свој стратешки циљ, поставили су потпуну усклађеност са спољном политиком Европске уније. Занимљиво је да је премијер Северне Македоније само два дана касније у Београду изјавио да је састанак четворке био неформалан.

Аналитичари ову иницијативу виде као нови притисак на Србе.

Као поуздани партнери НАТО-а и Европске уније, Северна Македонија, Албанија, Црна Гора и самопроглашено Косово у потпуности ће усагласити спољну и безбедносну политику према Русији и евроатланским интеграцијама.

Саопштио је то након састанка у Скопљу, министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи.

Вест се брзо проширила регионом и отворила бројна питања.

На њих је делом одговорио премијер Северне Македоније, Димитар Ковачевски током званичне посете Београду.

– То није нека озбиљна платформа која има неке меморандуме о сарадњи или споразуме који су потписани. Ради се о неформалном састанку где су се разменила мишљења у односу на усаглашеност са спољном политиком Европске уније – рекао је Ковачевски.

Званични Београд још нема став о питању Западнобалканске четворке, јер иницијатива није формална, поручила је кратко премијерка Ана Брнабић.

– Био је један састанак, након тог састанка се неко сликао и поставио неке ствари, тако да не постоји ништа формално око чега бих ја могла да се изјасним – истакла је Брнабићева.

Да се иза иницијативе договорене у Скопљу крије идеја о „великој Албанији“, упозорава председник Српске Милорад Додик. Овакво организовање, каже, корак је ка јачању албанског фактора у региону, а све под покрићем „европских стандарда.“

– Као што можете да видите то је склопљена албанска четворка у суштини – Албанац из Македоније, Албанац с Косова, Албанац из Албаније и у Црној Гори имамо такву власт какву имамо. Они покушавају да направе албанску причу и „велику Албанију“, они се само покривају том причом о Европи – навео је Додик.

И док на сваки пројекат повезивања и интегрисања албанског народа на Балкану западни центри моћи гледају благонаклоно, сличне српске пројекте, подсјећа Додик, проглашавају дестабилизујућим. Истиче да и овај пут, служећи се двоструким стандардима, запад настоји маргинализовати Србе.

– Ево ја сад кажем да је наш циљ уједињење. Сад ме зовните за два дана да чујете какви су коментари. А то значи да ћемо се одвојити од БиХ и припојити Србији. Ја то озбиљно мислим. Само бирамо тренутак кад ћемо то урадити. То није уопште спорно. Они могу све, је ли? – додао је Додик.

Уз јачање албанског националног простора науштрб српског, бивши дипломата Зоран Миливојевић истиче и да иницијатива четворке доприноси доминацији НАТО-а на простору Западног Балкана.

– Прво, ту нема српског фактора – нема БиХ и Србије. Друго то је простор који је у потпуности под доминацијом НАТО-а и треће је да је један од стратешких циљева западна политика према Русији у овом тренутку, односно мора бити у функцији те политике – истиче Миливојевић.

А узимајући у обзир да су Северна Македонија, Албанија и Црна Гора признале независност Косова, Миливојевић слути додатни покушај да се, путем иницијативе четворке, афирмише косовска државност.

– Црна Гора се није изјаснила око Отвореног Балкана, а овдје директно јесте. С друге стране, ове земље су признале Косово, то значи да ту нема места за Србију – истакао је Миливојевић.

Замах у стварању различитих групација у Европи које су начелно вођене антируском политиком, јасно говори да се Америка креће ка потпуној доминацији над Европом која је, истиче Миливојевић, пред Западом одавно умукнула.

Извор:
ФАКТИ