На затирање и рушење српских светиња Ховенијер изјавио „Косово шампион верских слобода“

Девич након 17. марта 2004.

Текст и фотографије: Зоран Влашковић

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер превазишао Гебелса

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер превазишао  је и фашистичког Гебелса у лажима које од свог доласка у Приштини лансира свету.

Скандалозна је изјава америчког дипломате, на дан почетка Рамазана,  јер никада није покушао  да  види нападе на Српску православну цркву, рушење и затирање  српских светиња на Косову и Метохији.

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је да је „Косово шампион верских слобода“.

arhangeli

Ховенијер је то написао на Твитеру, поводом Рамазана и ифтара одржаног у америчкој амбасади у Приштини.

„Почаствован сам да се придружим породици америчке амбасаде на ифтарској вечери у сусрет светом месецу Рамазана. Косово остаје шампион верских слобода, што је једна од важних вредности које обе земље поштују“, написао је Ховенијер, уз иконице америчке и заставе тзв. Косова.

Подсетимо амбасадора да су православне цркве на Косову и Метохији непрестано на мети напада, од скрнављења, до рушења и крађа. Такође, привремене приштинске институције одбијају да врате имовину манастиру Дечани, иако постоје судске пресуде у корист манастира.

Господине Ховенијер према подацима Републичког завода за заштиту споменика културе Србије  на Косову и Метохији је било  1.181 црква, 113 манастира, 48 испосница, осам спомен – капела и спомен – костурница , затим 96 тврђава и старих градова и  14 двораца српске властеле, што представља укупно 1.353 црквена здања. Ако се на ово дода и 534 стара српска гробља укупан број српских топонима износи 1.996.

Кфор износи иконостас из цркве у Пећкој бањи након 17. марта 2004.

Кфор износи иконостас из цркве у Пећкој бањи након 17. марта 2004.

Са тако богатом баштином на једном простору српског народа,  који обухвата 10.886 квадратних километара, мало ко се може похвалити у свету. Густина белега  српске духовне баштине на Косову и Метохији је  у неколико задњих деценија, али и векова, десеткована уништавањем и затирањем  од стране Албанаца. Буквално број српских светиња на Косову и Метохији је десеткован а од двораца српских владара скоро да није остало ништа док су стари српски градови и тврђаве потпуно запуштени.

Господине Ховенијер само од 1999. године до данас Албанци су срушили и запалили 155 српских цркава и манастира а 13 цркава је у потпуности избрисано са лица земље јер на тим местима није остало апсолутно ништа што би сведочило да су ту некада биле српске светиње : црква Свете Тројице у центру Ђаковице, сеоске цркве у Петровцима код Кос. Каменице  затим црква  у селу Краљевица код Подујева, црква у центру Суве Реке , црква свете Тројице у Великој Реци код Вучитрна и четири цркве у Горњем и Доњем Неродимљу код Урошевца као и сеоску цркву у Сићеву код Клине.

У јужној српској покрајини  је 21 споменик I и 43 споменика II категорије. Четири манастира su  под заштитом УНЕСКО-:

Од 2. јула 2004. године манастир Високи Дечани  налази се на Листи светске баштине, а од 13. јула 2006. године  Црква Богородице Љевишке у Призрену, манастир Грачаница и  манастир Пећка патријаршија   стављени  су на листу Светске културне баштине.

Црква свете Тројице у центру Ђаковице пре коначног ''брисања''

Црква свете Тројице у центру Ђаковице пре коначног “брисања“

У марту 2012. године на скупу о култури ЕУ у Бриселу, коме је присуствовао  и тадашњи  председник Европске комисије  Жозе Мануел Барозо, српски манастири на Косову и Метохији уврштени су међу пет најважнијих светих места на Медитерану и проглашени су за богомоље од највећег значаја, уз Јерусалим, Свету Гору, Меку и Ватикам.

Данас  Кфор  чува још само  манастир Високе Дечане док косовска полиција даноноћно обезбеђује 23 српске цркве и манастира као и споменик на Газиместану.

За заштиту споменика српске верске и културне баштине на КиМ до 2013. године  био је задужен КФОР, који је касније своју надлежност пребацио на косовску полицију на основу трилатералног споразума (Кфора, Еулекса и КПС) и када је 40 православних цркви и манастира предато у надлежост косовској полицији.

Италијански Кфор је и на манастирском звонику имао пункт

Италијански Кфор је и на манастирском звонику имао пункт