Путин: На Западу формирају осовину сличну оној коју су пре 80 година створили Немачка, Италија и Јапан, желе глобални НАТО

putin-

ЗАЧЕТНИЦИ СУКОБА У УКРАЈИНИ СУ ЗАПАДНЕ ЗЕМЉЕ КОЈЕ СУ БИЛЕ И ИЗА ДРЖАВНОГ ПРЕВРАТА У КИЈЕВУ 2014.

* Владимир ПУТИН: Русија и Кина не стварају никакав војни савез… Да Русија постаје зависна од Кине не говоре скептици већ – завидници

* Западно оружје за Украјину стиже до фронтова тако што се превози споредним путевима и ноћу, али се – рекао је – `у путу` уништава све што се може

__________________________________________________________

РУСКИ председник Владимир Путин рекао је да су водеће западне земље зачетници конфликта у Украјини.

Навео је да су прво учествовале у извођењу државног преврата у Кијеву 2014-те, а да је Русија због тога била принуђена да прво заштити Крим, а потом и Донбас.

Рекао је да западно оружје за Украјину стиже до фронтова тако што се превози споредним путевима и ноћу, али се `у путу` уништава све што се може.

Објаснио је шта се крије иза тврдњи да Русија постаје зависна од Кине:

„Тако не говоре скептици, већ завидници. Зависност европске економије од Кине расте много бржим темпом него наше. Трговина између Кине и Европе има веома високу стоп раста. Боље им је да мисле о себи“.

Руски лидер је у наставку указао:

„Увек је, деценијама, било много људи који су желели или да окрену Кину против Совјетског Савеза и Русије, или обрнуто. Разумемо свет у коме живимо. Веома ценимо наше односе са Кином и ниво који смо достигли последњих година“.

Путин је посебно истакао да Запад уме да утиче на умове људи тако што им у главу „укуцава“ своје клишее.

Био је то почетни део његовог одговора на питање како коментарише популарне тврдње на Западу да се између Русије и Кине формира „нова осовина“:

„Рекли сте да говоре о „осовини у настајању“, а управо сте употребили један западњачки клише који убацују у главе. Видите како успешно забијају у главу чак и неутралних људи и оних који нису неутрални али не деле њихове ставове. Русија и Кина не стварају никакав војни савез, али између њих постоји транспарентна војно-техничка сарадња. Што се тиче „нове осовине“, пре ће бити да је тренутно обликује сам Запад. А генерално, подсећа на ону која је настала још тридесетих година прошлог века уз учешће фашистичких режима у Немачкој и Италији, као и милитаристичког Јапана“.

Додатно је објаснио: „Шта раде САД? Стварају све нове и нове савезе. Зато западни аналитичари и политиколози говоре да управо Запад ствара нове осовине. Они, а не ми, указују да Запад почиње да прави осовину налик оној коју су 1930-их направили фашистички режими Немачке, Италије и милитаристичког Јапана. Уосталом, у новој стратешкој концепцији Североатлантске алијансе се отворено говори и о развоју односа са земљама Азијско-тихоокеанског региона и плану формирања глобалног НАТО“.

Извор:
ФАКТИ