Полиција забранила Параду поноса у Бања Луци

banja luka

Полицијска управа је саопштила да постоји реална могућност да на скупу може доћи до већег угрожавања људи и имовине

Полицијска управа у Бањалуци забранила је јавно окупљање, које је требало да се одржи вечерас у Бањалуци од 17.30 часова, а које су организовале група активиста из НВО „Гето“ из Бањалуке и организације „БХ парада поноса“ из Сарајева.

Полицијска управа је саопштила да је решење донела после анализе свих безбедносних аспеката и околности најављеног јавног окупљања, као и да је процењено да постоји реална могућност да на скупу може доћи до већег угрожавања људи и имовине, пренео је Н1 инфо.ба.

Полиција је апеловала на грађане да поштују законске прописе и да својим понашањем не доводе до угрожавања других, имајући у виду да је протеклих дана у вези са тим јавним окупљањем било негативних реакција и да је упућен низ претњи организатору и учесницима окупљања.

Окупљање, које је Парада поноса намеравала да организује, требало је да буде подршка активистима, али и новинарима у контексту најава криминализације клевете, али и недавног одузимања заставе са дугиним бојама на Осмомартовском маршу.

На догађају је требало да буде приказан филм „Прајд“, затим да се одржи округли сто и дискусија о слободама, након чега је била предвиђена журка за учеснике.

На најаву тог догађаја негативно је реаговало 13 удружења која су од градоначелника Бањалуке и председника Републике Српске Милорада Додика тражили забрану окупљања, што су политичари подржали.

Додик је рекао да је против одржавања тог окупљања јер сматра да би узнемирио друге грађане.

Градоначелник Бања луке Драшко Станивуковић истакао је да такав скуп не може бити одржан на јавном простору, као и да не подржава његово одржавање.

Извор:
ИСКРА