На Гаравицама код Бихаћа оскрнављен споменик српским жртвама

spomenik garavice

Споменик у спомен подручју на Гаравицама код Бихаћа, подигнут у знак сјећања на српске жртве које су усташе убиле током Другог свјетског рата, оскрнављен је, објавило је Удружење Јадовно 1941.

Како су навели, уз споменик је направљено импровизовано склониште за псе.

Ово је за АТВ потврдио и предсједник Удружења Јадовно 1941. Душан Басташић рекавши да то представља не само скрнављење споменика, него је то увреда и ругање жртавама и њиховим потомцима.

„То не представља само обичан, непромишљен и увредљив гест, него гледајући на контекст протеклих мјесец дана у БиХ, показује још један доказ да се омаловажавају и дирају српске жртве из Другог свјетског рата. Није то само знак антисрбизма, већ и јасан знак антисемитизма пошто на стратишту Гаравица, гдје је убијено не мање од 12.000 људи, убијен је и одређени број Јевреја“, рекао је Басташић за АТВ.

Он је подсјетио да су ту 1941. године убијени Срби са подручја Бихаћа и западне Босне, те додаје да ту леже тијела неколико хиљада људи са подручја Личког Петровог села и села око Плитвичких језера.

Он је изразио наду да ће неко од надлежноих дјеловати на примјерен начин да се склониште уклони и да се тако нешто више не понови, преноси АТВБЛ.РС.

Извор:
ИН4С