На данашњи дан рођен је Ратко Младић: Срећан рођендан генерале!

Ratko-Mladic

Генерал Ратко Младић рођен је на данашњи дан 1943. године у селу Божиновићи, општина Калиновик.

Ратко Младић је од 1991. до 1995. имао важну улогу у ратовима у Хрватској и БиХ. Био је командант Војске Републике Српске.

Генерал Младић је 12. маја 1992. одлуком Народне скупштине Српске Републике БиХ у Бањалуци, а на приједлог некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића, именован за команданта Главног штаба Војске Републике Српске и на том положају је остао до 1996.

У чин генерал-пуковника унапријеђен је 24. јуна 1994. године.

Хашки трибунал га је оптужио за „ратне злочине“ у Сребреници 1995. године, као и друге наводне ратне злочине између 1992. и 1995. године.

Под притиском међународне заједнице и Хашког трибунала генерал Ратко Младић је 8. новембра 1996. године смијењен са мјеста команданта Главног штаба Војске Републике Српске.

Генерал Младић је имао статус активног војног лица и у СРЈ, све док указом председника СРЈ Војислава Коштунице 28. фебруара 2001. није пензионисан.

Пензију је примао до новембра 2005. године када му је, под притиском западних земаља и све учесталијих захтјева Хашког трибунала за изручењем она укинута. Сва непокретна имовина замрзнута му је 2006. године.

Од 1995. године до 2011. се налазио у бијегу. За то вријеме било је више покушаја хапшења, али сви су завршени безуспјешно.

Ухапшен је 26. маја 2011. у Лазареву код Зрењанина. Његово хапшење и изручење ради суђења за ратне злочине се често наводило као нужан услов Србији за помоћ и сарадњу од ЕУ и САД.

Хашки трибунал 22. новембра осудио је генерала Младића на доживотну казну затвора.

Генерал Ратко Младић носилац је Ордена за војне заслуге са сребрним мачевима, Ордена Народне армије са сребрном звијездом, Ордена за војне заслуге са златним мачевима и Ордена братства и јединства са сребрним вијенцем.

Извор:
ИН4С