Блокирана Грчка, десетине хиљада људи на улицама, хаос у Солуну

protest-grcka

Десетине хиљада људи и данас је изашло на улице грчких градова због недавне железничке трагедије у близини Ларисе у којој је погинуло 57 људи.

Само у Атини, према извештајима медија, на улице је изашло 30.000 демонстраната који траже истрагу о катастрофи и оставке одговорних.

Кровни синдикат који окупља стотине хиљада радника јавног сектора, позвао је на целодневни штрајк и протест због „злочина”, а бројни ученици и групе наставника су рекли да ће се придружити митинзима.

У Солуну су протести прерасли у сукоб са полицијом, јавља дописник Спутњика. Учесници протеста су бацали Молотовљеве коктеле на полицију, која је употребила сузавац и шок-бомбе.

Јавни превоз је данас у прекиду широм земље због штрајка који је организовао Синдикат јавних службеника Грчке, преноси Катимерини.

Синдикати радника у јавном превозу позвали су запослене да присуствују митингу у 13 часова на тргу Синтагма у Атини и да „захтевају безбедан и модеран јавни превоз и предузимање мера за безбедност радника и путника”. Бродови и трајекти ће такође данас остати у лукама, јер је синдикат помораца, Панхеленска поморска федерација, такође одлучио да се придружи штрајку.

Подсетимо, путнички воз са 350 путника сударио се са теретним возом који је саобраћао истим колосеком у супротном смеру. Након судара избио је пожар, а живот је изгубило 57 особа.

Несрећа која се догодила 28. фебруара изазвала је незадовољство јавности због катастрофалног стања грчке железничке мреже, а радници штрајкачи поручују да су за то криве године занемаривања, недовољног улагања и броја запослених, што је све последица деценијске дужничке кризе у земљи.

Извор:
ПОЛИТИКА