Бразилски председник одбио да шаље муницију Украјини: Нећу да се качим са Русима

brazil rio zastava

Немачка је од Бразила тражила да пошаље муницију за тенкове „леопард 1“ и то вредну 4,9 милиона долара, али је бразилски председник Луиз Игњасио Лула да Силва то одбио

Председник Бразила Луиз Игњасио Лула да Силва одбио је захтев немачке владе за испоруку муниције за тенкове „леопард“, јер не жели да дође у сукоб са Русијом.

„Лула је ставио вето на испоруке муниције из Бразила за тенкове у Украјини. Председник је одбио захтев Берлина да би сачувао неутралност и како не би провоцирао Русе“, преносе РИА Новости.

Како преносе бразилски медији, одлука Бразила да одбије захтев Берлина донета је пре недељу дана, на састанку бразилског председника и министра одбране те земље.

У питању је набавка серије муниције за тенкове „леопард 1“ у вредности од око 4,9 милиона долара. Бразилска војска поседује 261 тенк „леопард 1“ и за њих производи муницију.

Постоји могућност да је овај захтев Берлина да Бразил испоручи муницију за тенкове, повезан са слањем муниције Кијеву.

Бразил подржава политику неутралности из економских разлога, а председник ове земље, неколико пута је истицао да би сукоб између Русије и Украјине требао да се реши дијалогом.

Немачка влада је, након вишедневних притисака, пристала да Кијеву пошаље тенкове „леопард 2“, а према речима немачког министра одбране, тенкови би требали да стигну у Украјину до марта.

Испоруку тенкова за Украјину, истог дана најавио је и амерички председник Џо Бајден, док је високи званичник америчке администрације навео да ће за испоруку оружја Украјини бити потребни месеци.

Подсетимо, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, упозорио је раније да ће све пошиљке које садрже војну опрему за помоћ Украјини, постати легитимна мета руских снага.

Извор:
РТ