Милан Кнежевић: Никада се нећемо одрећи српског Косова и Метохије

Милан Кнежевић потписује

Текст и фотографије: Зоран Влашковић

Уручене Светосавске повеље Пећког округа 26. јануара у  Косовској Митровици

Писцу уз Црне Горе и представнику Фемократског фронта  Милану Кнежевићу и новинарки листа „Вечерње новости“ Драгани Зечевић уручене су Светосавске повеље Пећког управног округа – Пећ, Ђаковица, Клина, Исток и Дечани

У свечаној сали хотела “Нортх Цитy” у Косовској Митровици, у четвртак 26. јануара, у оквиру обележавања Савиндана и  уз присуство бројних љубитеља писане речи и поштоваоца  светитеља Саве уручене су традиционално Светосавске повеље Пећког управног округа – Пећ, Ђаковица, Клина, Исток и Дечани.

Милан Кнежевић прима ''Светосавску повељу''

Признања “Светосавска повеља”, које традиционално додељују општине Пећког округа, свечано су уручена српском писцу из Црне Горе  Милану Кнежевићу и новинарки Вечерњих новости Драгани Зечевић.

Милану Кнежевићу, књижевнику и политичару из Црне Горе, повеља је уручена за, како се наоди у образложењу  “укупну делатност на пољу борбе за истину о Косову и Метохији”.

Захваљујући на признању, Кнежевић је подсетио да је породица којој припада, на подручје Црне Горе дошла пре неколико векова  са Косова и Метохије, те да сваки свој долазак на наше поднебље, сматра својеврсним повратком прародитељском дому.

– Знао сам а знам то и сада, да крв није вода и да то искуство предака које тече и мојом крвљу као и вашом, говори о једном сагласју и братској љубави коју ништа не може да наружи нити да натруни – рекао је Кнежевић на свечаности.

Он се оградио од одлуке званичне Подгорице да 2008. године, прихвати независност Косова као неки облик “геополитичке реалности” и нагласио да се ни тада 85% људи у Црној Гори, није слагало са том одлуком како је рекао “шачице заблуделе браће”.

Милан Кнежевић потписује2

– Пролазиле су године. Ви сте пролазили кроз прогоне, кроз шиканирања, али сте остајали на тој земљи. Нас су прогонили зато што смо на референдум у 2006. године, гласали за заједничку државу са Србијом, зато што смо све време говорили да је краљ Никола написао  “Онамо, намо” посвећено ослобађању Призрена, свете Метохије и Косова, истакао је писац, повлачећи паралелу између  страдања српског народа на подручју Косова и Метохије и Црне Горе.

– Политичкој опцији којој  припадам (Демократском фронту) нуђено  нам је да буде део нове извршне власти, под условом да се одрекне српског народа на Косову и Метохии, православља и српских цивилизацијских и историјских исходишта, по којима су Црну Гору некада називали српском Спартом, – казао је Кнежевић.

– И зато вечерас желим да вам кажем, да се ми, и ја, никада нећемо одрећи  вас, наше браће и сестара, никада се нећемо одрећи народног памћења и значаја Косова и Метохије у нашим срцима и у нашем сећању, – завршио је Кнежевић уз аплаузе присутних.

После примања Светосавског признања писац Милан Кнежевић је казивао своје стихове из збирке песама “Робијашки рефрени“.