Јужноафричка Република Русији: Инфантилно је да вам кажемо да се повучете из Украјине

lavrov

На источним обалама Јужне Африке крајем фебруара одржаће се војне вежбе ове земље са Русијом и Кином

Одржавање планираних војних вежби са Русијом и Кином je „природни ток односа“, оценила је министарка спољних послова Јужне Африке Наледи Пандор након састанка са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом.

„Све земље изводе војне вежбе са пријатељима широм света. То је природан ток односа“, рекла је Пандор, заједно са Лавровом, новинарима у престоници Преторији.

Влада јужноафричког председника Сирила Рамафозе изразила је жељу и да посредује у сукобу са Украјином као неутрална страна, а Пандор је нагласила, да је Јужна Африка у међувремену променила свој став да би Русија требало да се једнострано повуче из Украјине.

„Да бих тако нешто опет рекла господину Лаврову данас, испала бих, с обзиром на масовни трансфер оружја Украјини и све што се догодило, прилично проста и инфантилна“, истакла је она, а пренео Ројтерс.

Оружане снаге Јужне Африке саопштиле су прошле недеље да је вежба на источној обали ове државе, планирана за период од 17. до 27. фебруара, „средство за јачање већ цветајућих односа између Јужне Африке, Русије и Кине“.

Агенција ТАСС известила да ће на маневрима учествовати и руски ратни брод наоружан хиперсоничним крстарећим оружјем нове генерације.

Јужна Африка иначе је један од најважнијих савезника Русије услед покушаја Запада да због специјалне војне операције изолује Москву.

А Лавров је у посети овој земљи предухитрио америчку министарку финансија Џенет Јелен која би требало да дан касније посети државу, и то у оквиру њених путовања у Африку, осмишљених да ојачају везе са САД.

Услед такве „промо кампање“ коју САД изводи на овом континенту, није ни чудо што је Бела кућа изразила забринутост због војних планова Јужне Африке.

„Сједињене Државе су забринуте ако било која земља изводи вежбе са Русијом док Русија води брутални рат против Украјине“, рекла је секретар за штампу Беле куће Карин Жан Пјер.

Лавров би, према сазнањима Ројтерса, требало да посети и Есватини, али и Боцвану и Анголу.

Пандор је рекла и да Јужна Африка неће бити увучена на неку страну у сукобу и оптужила је Запад да, док осуђује Русију, игнорише питања као што је израелска окупација палестинске територије.

„Као Јужна Африка, ми доследно артикулишемо да ћемо увек бити спремни да подржимо мирно решавање сукоба и на афричком континенту и широм света“, рекла је Пандор.

Ова држава иначе не тргује пуно са Русијом, али заговара поглед на свет који имају и Кина и Русија – настоји да поништи хегемонију САД у корист „мултиполарног“ света у коме је геополитичка моћ дифузнија.

Извор:
РТ