Лавров у Африци: Први састанци у Јужноафричкој Републици

лавров

Шеф руске дипломатије данас започиње туру по Африци, посетиће и Анголу, Еритреју и Есватини

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров слетео је рано јутрос у Јужноафричку Републику, пренели су руски медији. Лавров ће, како је планирано, разговарати са министром спољних послова те земље Наледијем Пандором и председником Сирилом Рамафосом.

Највероватније теме преговора биће други самит и економски форум Русија-Африка, који ће бити одржан у Санкт Петербургу у периоду од 26. до 29. јула, али и питања која се тичу сарадње у оквиру БРИКС-а, пошто је Јужноафричка Република ове године преузела председавање организацијом.

Министри спољних послова две земље традиционално ће се дотаћи најбитнијих догађаја на глобалној сцени и разговарати о другим темама билатералне сарадње.

Шеф руске дипломатије последњи пут срео се са афричким колегом у септембру прошле године у оквиру 77. седнице Генералне скупштине УН. Лавров и Пандор тада су потврдили заинтересованост Москве и Преторије за продубљивање политичког дијалога.

У августу 2022. године, двојица политичара преко телефона су разговарали о ситуацији у Украјини.

Данашња посета Лаврова прва је ове године на афричком континенту. Министар ће осим Јужноафричке Републике посетити и Анголу, Еритреју и Есватини.

Извор руског државног портала „Рг.ру“ назвао је ову посету „продужетком борбе за Африку“, будући да, према подацима Министарства спољних послова Русије, западни амбасадори на том континенту обилазе локална државна представништа афричких земаља, захтевајући од њих да прекину сарадњу са Москвом.

Осим тога, представнички дом Конгреса САД усвојио је нацрт закона „О сузбијању руских злонамерних акција у Африци“, који Вашингтону даје формалне основе да казни афричке земље које се придржавају различитих спољнополитичких гледишта од Запада, додаје „Рт.ру“.

Према речима амбасадора Јужноафричке Републике у Москви, Преторија би желела да рашири сарадњу са Русијом пре свега у сфери производње минерала којима је богата (злато, дијаманти, камени угаљ, платина, бакар…), али је заинтересована и за дијалог о финансијама и банкарском сектору, пренеле су синоћ „РИА Новости“.

Амбасадор је додао и да ће Јужноафричка Република на овогодишње заседање БРИКС-а у августу позвати и руског председника Владимира Путина, за којег, како је казао, у тој земљу знају сви, па и деца.

Извор:
РТ