Тачи и саучесници први пут пред судским већем

Специјални суд у Хагуг

Специјални суд у Хагуг

Пише: Зоран Влашковић

Из рада Специјалног суда у Хагу  за злочине ОВК на Косову 1988 – 2000 пред почетак суђења 1. марта

Судија Чарлс Смит је казао да ће суђење трајати годинама.  У процесу ће учествовати и 53 особе које имају статус жртава. – Ратни злочини ОВК истраживани у девет земаља

Пред судом за ратне злочине ОВК у Хагу, у среду 19. jануара, је почело припремно рочиште уочи суђења Хашиму Тачију и његовим сарадницима, које 1. марта треба да почне пред судским већем којим председава заменик председника суда, Американац Чарлс Смит.

Џек Смит тужилац Специјалног суда за злочине ОВК

Џек Смит тужилац Специјалног суда за злочине ОВК

Након што су више од две године видео линком из затвора пратили седнице пред судијом за претходни поступак, Тачи, Кадри Весели, Јакуп Краснићи и Реџеп Селими прошле среде су доведени у судницу. O

У процесу ће учествовати и 53 особе које имају статус жртава, а заступа их британски адвокат Сајмон Лоз. Када саслуша тужиоце, заступнике жртава, адвокате и оптужене, судско веће ће поставити временско ограничење које ће стране у поступку имати за извођење доказа. Они су 4. и 5. новембра 2020. године изручени Хагу.

На почетку рочишта судија је представио судско веће и све у судници, наводећи да ће суђење трајати годинама и да то убудуће неће чинити. Тужилаштво је јуче саопштило да је спремно да суђење почне 1. марта, извођењем доказа. Браниоци оптужених сагласили су се са овим роком.

Тачи и Весељи 5. новембра 2020 су пребачени у Хаг

Тачи и Весељи 5. новембра 2020 су пребачени у Хаг

Злочини почињени од марта 1998. до септембра 1999. године

Биће одређен датум за извођење доказа одбране, што ће зависити од тога да ли ће адвокати своја излагања дати одмах после уводних изјава тужиоца или тек када тужилаштво оконча свој део суђења. Трећа законска могућност је да од тог излагања потпуно одустану.

Тужилаштво терети Тачија и његове сараднике из врха терористичке ОВК Кадрија Веселија, Јакупа Краснићија и Реџепа Селимија, за ратне злочине почињене од марта 1998. до септембра 1999. године у више места на КиМ, као и у Кукешу и Цахану на северу Албаније, у којима је убијено више од 100 цивила који нису учествовали у непријатељствима, док их је око 400 претрпело повреде.

Тачија, бившег председника привремених косовских институција, који је у притвору у Хагу од новембра 2020. Године, бране седмочлани тим одбране који предводи Американац Грегори Кихо, својевремено један од адвоката хрватског генерала Анте Готовине на суђењу пред Трибуналом за бившу Југославију. У тиму је и његов сународник Дастид Паласка, кога је Тачи 2011. године именовао за стручњака у раду на уставним амандманима и систему за избор председника самопроглашене државе, који је, према подацима са његовог сајта, обављао потпуно добровољно. Трећи Тачијев адвокат је Пјер Ришар Проспер, некадашњи изасланик америчког председника за сарадњу с Трибуналом за бившу СФРЈ. Члан Тачијевог тима су и адвокати Лука Мишетић, који је такође бранио Готовину, Францускиња Софи Менегон, стручњак за поступке ратних злочина, Алберт Московиц, бивши тужилац хашког Трибунала и министар правде у мисији УН за Косово, као и Питер Меклоски, бивши хашки тужилац у свим поступцима где се судило за геноцид у Сребреници

Реџеп Сељими

Реџеп Сељими

Злочини истраживани у девет земаља

Чак у девет земаља ЕУЛЕХ  је до сада истраживао ратне злочине ОВК док се сви ти подаци у старту чувају у седишту НАТО–а  у Бриселу. Специјални истражни тим Еулеxа водио је истрагу о злочинима Ослободилачке војске Косова (ОВК) у – Србији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Македонији, Црној Гори, Грчкој, Турској, Израелу као и на самом КиМ.

Више од 800 људи је дало изјаве, од којих је 160 лица уживо саслушано.

Судије  Специјалног суда за злочине ОВК на КиМ су из Холандије, Ирске, Норвешке, Италије, Енглеске, Немачке,  Швајцарске, Француске, Чешке, САД, Естоније, Канаде и Белгије. Судије су самo из земаља које су признале Косово.

Јакуп Краснићи

Јакуп Краснићи

Задатак Суда  и  да  расветли тврдње Дика Мартија

Специјални суд за ратне злочине припадника бивше ослободилачке војске Косова, формиран је за процесуирање предмета злочина почињених за време и после оружаних сукоба на Косову у периоду од 1998. до 2000. године.

Суд је део правосудног косовског система, али се суђења одвијају  у Хагу, у Холандији и бавиће се злочинима које су починили припадници ОВК над цивилима, косовским Србима, али и припадницима осталих заједница, као и над Албанцима, који су наводно били сарадници режима Републике Србије.

Један од најзначајнијих задатака Суда биће да се расветле тврдње изнете у извештају Специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија, усвојеног у јануару 2011. године.

У Мартијевом извештају се руководство ОВК, укључујући и садашњег председника Косова Хашима Тачија, оптужује за умешаност у „трговину људским органима, отмице и злостављање заробљеника“ током сукоба на Косову.

Злочиначки подухват оптужених

Против Тачија, Весељија, Краснићија и Сељимија потврђена је оптужница за ратне злочине против човечности.

Оптужница наводи да су од марта 1998. до септембра 1999. Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Селими, Јакуп Краснићи и други чланови “удруженог злочиначког подухвата имали исти циљ стицања и вршења контроле на целом Косову свим средствима, укључујући застрашивање, злостављање, насиље и убиство оних које су сматрали противницима “.

Тужилаштво наводи да су жртве углавном људи који су током рата доживљавани као сарадници српских снага, званичници или државне институције или чак који нису подржавали намере ОВК.

То је, према оптужници, укључивало особе повезане са Демократским савезом Косова и особе српске националности, Роме и друге.