Признање Косова повукло 27 држава

c35ba-zoranvlaskovic-lid

Свет све више увиђа да Косово није држава

Данас од 193 држава чланица ОУН чак 106 земаља не признаје независност тзв. Косова, 84 недовсмислено признаје, а три државе „нису начисто“

Семафор на Ист Риверу Организације Уједињених Нација у Њујорку изгледао  је овако на дан почетка 2023 године када је у питању статус тзв. Косова , да чак 106 држава не признаје независност Косова, 84 недвосмислено признаје а три државе “нису начисто“, у такозваном су флуидном статусу: формално признају Приштину, али више не гласају у њену корист.

НА списку 18 држава које су до потписивања Вашингтонског споразума 4. септембра 2020. године повукле признавање Косова налазе се:

Сијера Леоне, Суринам, Того, Гана, Науру, Унија Комора, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Либерија, Лесото, Гренада, Мадагаскар, Комонвелт Доминика, Папуа Нова Гвинеја, Соломонска Острва, Палау и Централноафричка Република. Приштина је покушала да прогура информацију да се Палау опет предомислио, али то није било тачно

Девет  држава које су повукле признања у току 2022 и раније – Сомалија, Буркина Фасо, Габон, Есватини, Либија, Гвинеја, Антигва и Барбуда, Малдиви, Света Луција, чекамо десету“, рекао је Вучић.

Према овом прегледу више од седам милијарди људи на планети не признаје тзв. Косово док мање од милијарду људи на планети признаје тзв. Косово.

Две чланице СБ ОУН, Русија и Кина не признају тзв. Косово.

Од 27 земаља чланица Европске Уније пет држава не признаје тзв. Косово :  Шпанија, Румунија, Грчка, Кипар и Словачка.