Албански специјалци покушали су да уклоне барикаде и пуцали

Зубин Поток

Пише: Зоран Влашковић

У недељу 25. децембра у 19 и 50  сати  албански специјалци напали Србе на барикадама код Зубиног Потока

Албански специјалци покушали су, у недељу 25. децембра у 19 сати и 50 минута, по наређењу Аљбина Куртија, да уклоне барикаде код Зубиног Потока, на путу Зубин Поток – Јабука према планини  Мокра Гора  и том приликом дошло је до оружаног сукоба и рафалне паљбе.

Баш у близини овог дела пута припадници специјалне албанске  јединице Росу имају илегално  базу у Горњем Јасеновику, а на ширем подручју редовно са дугим цевима претресају и малтретирају  Србе који туда пролазе.

На снимку који се убрзо појавио после  недељне пуцњаве увече може се чути пуцњава и неколико детонација.

Кфор  који је на дежурству у Зубином Потоку је саопштио исто вече    – “Наша патрола у Зубином Потоку чула пуцњаву, нема повређених и напад није био на Кфор“.

Убрзо након вести о размени ватре код Зубиног Потока, председник Србије Александар Вучић одржао је хитан састанак са председницом Владе Аном Брнабић и врхом Војске Србије.

Председник Српске листе Горан Ракић демантовао је, у недељу око 22 сата,  писање приштинских медија да је у Зубином Потоку нападнута јединица Кфора.

„Према подацима којима располажемо, желео бих да демантујем албанске медије који су објавили да се догодио напад на Кфор. То су нове дезинформације у низу које пласира Приштина, са циљем да увуку Кфор у своје прљаве игре и сукоб са српским народом”, рекао је Ракић.

Он је истакао да Срби желе ослобађање ухапшеног полицајца Дејана Пантића, који је 10. децембра ухапшен на Јарињу и да  се јединице Росу повуку са севера КиМ јер су ту незаконито.

Кфор на путу испред Зубиног Потока 2011

Кфор на путу испред Зубиног Потока 2011

„Није се, дакле, десио никакав напад на Кфор. Срби поштују Кфор, јер су они на Косову и Метохији у складу са Резолуцијом 1244. Тренутна ситуација је мирна, људи су на барикадама”, додао је Ракић.

У Рашку је, у недељу увече, отишао начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, након састанка са председником Александром Вучићем.

Oчигледно да Албин Курти, кога је Београд затварао једном а Приштина чак четири пута због насиља, жели на овај начин операцију под лажном заставом (False flag оператион или false flag, дословно „лажна застава“).

Није први пут да Приштина изводи овакве операције, оружане и терористичке напади, саботаже које предузима  на начин да је припише неком другом, у овом случају Србима.

Циљ таквих активности, пре свега неурачунљивог Куртија, је   на своју страну ставити домаћу или међународну јавност, односно створити изговор за рат, ванредно стање или ескалацију  сукоба коме Курти искључиво тежи.

Албин Курти је у овом тренутку опаснији за мир у Европи и посебно на Балкану од ИСИС –а, Ал Нусре и Ал Каиде заједно.