Позив за помоћ једноверним Словенима у рату против Турака

jovan_kronstatski

Носите бремена један другог,
и тако испуните закон Христов
(Гал. 6, 2)

Тако поучава хришћане апостол Павле. Истим тим речима обраћам се, браћо моја у Христу, и ја вама. Знате ли ви сви, који овде стојите, да је сада у току ужасан рат између православних хришћана Словена и фанатичних, звероподобних Турака, који су око 500 година угњетавали и мучили хришћане? Кажем: ужасан рат, зато што Турци – нехристи с ратом сједињују ужасну суровост против хришћана, хришћанских свештеника, жена и деце; свештенике вешају, жене и девојке оскврњују, спаљују, децу убијају на стотине и хиљаде? Не могући да трпе више такву суровост, насиље, убиства хришћана од Турака, Срби и Црногорци устали су, скоро сви, и ушли у рат с тим зверовима.

А рат у садашње време знате, како је ужасан, крвав, смртоносан са савременим, страшним, прецизним, убојитим оружјем. Крв се лије у потоцима и с једне и са друге стране, много је мртвих и рањених. Браћи нашој који војују потребна је помоћ, као прво – морална, молитвена, а као друго и материјална, новчана.  Србија и Црна Гора су невелике и сиромашне кнежевине, зато што су исцрпљене до крајности под турском варварском владавином. Они се браћо, обраћају к нама Русима, с молбом за помоћ у овим тешким околностима.

Шта, зар ћемо ми пренебрегнути да пошаљемо помоћ тим страдалницима, тој браћи нашој по вери и по крви? Не мене, већ самог апостола Павла послушајте, о пријатељи: он говори свима нама: носите бремена један другог и тако испуните закон Христов.

Христос Господ, поневши на себе патње целог света, за све је пострадао и умро; и нама заповедио да положимо живот за браћу, када је то потребно. Од нас се још не тражи да проливамо крв за браћу, већ је потребна молитва вере и љубави и материјална помоћ, коју ко може да учини на корист оних који ратују за веру и отаџбину Срба и Црногораца. Дајем вам лични пример и сам први прилажем мојој злосрећној браћи. Позивам и вас на богато прилагање. Приложите не жалећи, и позовите све ваше познанике да приложе. Новац можете донети или мени или у редакцију новина „Кронштатски весник“. Осим новчаног прилога сматрајте, браћо, својом обавезом да се молите Господу Богу за победу Срба над Турцима, најгорим непријатељима вере хришћанске.

Нека Господ прослави оружје хришћана, подигнуто на заштиту храмова Божијих и мирних житеља – хришћана. Нека се и сада прослави Господ код  хришћана, као некада код Јевреја, при њиховом преласку кроз Црвено море, и да потопи турску војску у сопственој крви, као некада Египћане у Црвеном мору. То је достојно и праведно. Они су зажелели да проливају крв хришћанску – невину; нека се потопе они у сопственој крви.

Нека буде побеђен савремени Амалик, или да ишчезне спомен његов из поднебесја, или да  се обрати у плачу и ридању ка Христу, као истинитом Богу. Нека тако буде!

Свети Јован Кронштатски