Хришћани постали мањина у Великој Британији

britanija

Припадници етничких мањина чине чак двије трећине житеља Лондона, а број бијелаца у Енглеској и Велсу опао је за око 500.000.

Енглеска и Велс више нису већински хришћанске земље. Мање од половине становништва Велике Британије на посљедњем попису изјаснило се као хришћани.

Проценат Енглеза и Велшана који су се изјаснили као хришћани са 59, колико је забиљежено на попису 2011. године, пао је на 46 одсто.

Број грађана који су се изјаснили да немају религију порастао је на 37 одсто.

Припадници етничких мањина чине чак двије трећине житеља Лондона, а број бијелаца у Енглеској и Велсу опао је за око 500.000, показују први резултати прошлогодишњег пописа становништва.

Број муслимана порастао је са пет на 6,5 одсто док је проценат оних који су се изјаснили као будисти, сики, хидуисти, Јевреји, углавном остао исти као прије десет година, наводи Си-Ен-Ен.

Иако је примјетна промјена етничког састава, више од 90 одсто грађана Енглеске и Велса изјавило да се осјећају Британцима.

Око 82 одсто становника Енглеске и Велса изјавило је да су бијелци, што је пад од четири процента на резултате пописа из 2011. године.

Људи који се идентификују као Азијати, термин који Британци генерално користе за означавање јужноазијских земаља, укључујући Индију, Пакистан и Бангладеш, чине другу највећу групу становништва у Великој Британији са 9.3 одсто.

У претходном попису њих је било 7,5 одсто.

Извор:
ЕТОС