Немачки парламент усвојио резолуцију којом се глад у Украјини 1930-их карактерише као „геноцид“ од стране Совјетског Савеза

drugi svetski rat

Немачки парламент усвојио је резолуцију у којој се наводи да се глад у Украјини из 1930-их уклапа у историјску и политичку класификацију „геноцида“, окривљујући за то Совјетски Савез. Резолуција значи да Берлин треба да настави да подржава Украјину против Русије, навели су њени аутори.

„Масовне смрти од глади нису биле резултат неуспеле жетве, већ су биле одговорност политичког руководства Совјетског Савеза под Јосифом Стаљином“, наводи се у саопштењу Бундестага.

Позивајући се на глад из 1930-их украјинским изразом „Холодомор“, немачки посланици су навели да представља „злочин против човечности“ и да је из данашње перспективе очигледна његова „историјско-политичка класификација геноцида“.

Према резолуцији, „само у зиму 1932/1933, у Украјини је од глади умрло 3-3,5 милиона људи“. Док су „милиони људи изгубили животе као резултат политички изазване глади“ у другим деловима СССР-а, аутори инсистирају да је глад у Украјини „совјетски пројекат уништавања украјинског начина живота, језика и културе.“

Резолуција захтева од немачке владе да „настави да се одлучно супротставља било каквим покушајима покретања једностраних руских историјских наратива“, истовремено пружајући „политичку подршку“ жртвама Холодомора, што значи влади у Кијеву.

Описујући Украјину као жртву руске агресије и империјализма, Бундестаг инсистира да Немачка треба да настави да јој даје „политичку, финансијску, хуманитарну и војну подршку“.

Што се тиче тога шта им даје право на такве изјаве, немачки посланици су указали на „историјску одговорност” своје земље за холокауст европских Јевреја и „расистички немачки рат за уништење” против Совјетског Савеза. Резолуција је усвојена већином гласова владајуће коалиције „семафор“ и опозиционе ЦДУ, док су посланици АфД и Ди Линке били уздржани.

Резолуција Бундестага долази само неколико дана након што је папа Фрања такође назвао глад „геноцидом који је Стаљин починио над Украјинцима“, устврдивши да је она „историјски претходник [садашњег] сукоба“. Његов интервју америчком језуитском часопису изазвао је осуду Москве због расистичких карактеристика муслиманских и будистичких Руса.

Док је влада у Кијеву дуго тврдила да је глад из 1930-их била намерни геноцид над Украјинцима, још 2010. за то су кривили украјинске комунистичке званичнике и инсистирали да „нема тужби“ ни према једној трећој страни, укључујући модерну Русију.

Став Москве о „Холодомору“ је да је карактерисање као геноцид „политички оптерећено и противречно историјским чињеницама“.

Извор:
ВОСТОК