„Култура смрти“ и гламуризација самоубиства: Зашто канадски модни бренд промовише еутаназију?

spric

Свака тридесета преминула особа у Канади извршила је потпомогнуто самоубиство

Након садо-мазо дечјег секс шик скандала „Баленсијаге“, канадски „Симонс“ продаје хаљине и панталоне рекламирајући потпомогнуто самоубиство, односно еутаназију.

Овај водећи канадски продавац гардеробе, модних детаља и кућне декорације је прошлог месеца објавио промотивни видео који гламуризује еутаназију тешко болесне Канађанке Џенифер, која се убила неколико недеља након снимања филма.

„Последњи удисаји су светиња. Када замислим своје последње дане, видим мехуриће. Видим океан. Видим музику“, речи су којима се отвара рекламни спот који медији и корисници друштвених мрежа описују као „морбидан“ и „дистопијски“.

„Чак и сада док тражим помоћ да окончам свој живот, још има толико лепоте. Само морате бити довољно храбри да то кажете“, наставља сада већ преминула Џенифер.

На крају рекламе појављују се датуми њеног рођења и смрти који бледе и нестају са екрана, док камера лебди изнад камените плаже.

У Канади је 2021. године свака тридесета преминула особа извршила потпомогнуто самоубиство, а пре неколико дана је усвојен закон којим особе које имају менталне болести такође могу да затраже еутаназију, преноси „Фокс њуз“.

Извршни директор бренда, Питер Симонс рекао је да промотивни филм открива срж вредности компаније и да је направљен да „подстакне људе да буду морални“, „изгради људске везе“, „помогне у стварању заједнице у којој желимо да живимо и да је сутра оставимо нашој деци“.

Симонс је резигнираној јавности надахнуто и поносно поручио да је „срце бренда на правом месту“, истовремено похваљујући самог себе за „храброст“.

Капитализму преостала само „култура смрти“

Иако искоришћавање најтежих људских стања зарад продаје дуксева и џемпера није новина (најексплицитнији пример могу бити Бенетонове кампање „Очи у очи са смрћу“ са криминалцима који чекају извршење смртне казне или људима који умиру од неизлечивих болести), модна индустрија претходних година изузетно често злоупотребљава личне трагедије појединаца и експлоатише теме самоубиства, самоповређивања и менталних болести.

Самоповређивање је за модну индустрију једини преостали табу, узвикују медији попут „Пејпера“, који закључују да би брендови требало да дестигматизују овај душевни проблем.

„Живанши“, са друге стране, велича „лепоту самоубиства“ својим „омча огрлицама“ из колекције Пролеће/Лето 2022.

„Баленсијага“ је недавно била у центру скандала због пропагирања дечје порнографије, али овом бренду није страна ни естетизација суицида.

„Култура која овако велича смрт изгубила је сваку вољу за животом“, закључује амерички портал „Америкен конзерватив“ поводом контроверзне рекламе канадског „Симонса“.

Извор:
РТ