ЕРДОГАН О ГАСНОМ ХАБУ: „Нема шта да се чека“

erdogan-putin

ПРЕДСЕДНИК Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да су он и руски председник Владимир Путин наложили делегацијама две земље да брзо почну рад на идеји гасног хаба у Турској.

 – Нема шта да се чека – рекао је Ердоган.

– Путин и ја смо наложили нашим министарствима енергетике да спроведу заједничко истраживање. Они ће то урадити. Тамо где буде најбоље место, тамо ћемо и успоставити тај хаб. Ми имамо национални хаб, али сада ће то бити међународни центар. Наше две стране ће се позабавити тим питањем и обавестити нас, а онда ћемо учинити следећи корак. Нема потребе да се чека – рекао је Ердоган новинарима у авиону на повратку из Астане где је учествовао на 6. Самиту о сарадњи и изградњи поверења у Азији.

Како је додао, у разговорима са Путином учествовао је и директор „Гаспрома“ Алексеј Милер.

Он је додао да ће Анкара предузети неопходне мере да се осигура безбедност пројекта гасног хаба.

– Наравно, предузећемо све могуће кораке у области безбедности – рекао је турски лидер.

Председник Русије је недавно рекао да би Русија могла да премести изгубљени обим транзита преко „северних токова“ у регион Црног мора, стварањем највећег „гасног хаба“ у Турској ради снабдевања Европе, ако за то буду заинтересовани руски партнери.

– Изгубљени обим транзита преко „северних токова“, који пролазе по дну Балтичког мора, могли бисмо преместити и у регион Црног мора, тако да то постане главна маршрута за испоруке нашег горива и природног гаса у Европу преко Турске, стварањем у Турској највећег гасног хаба за Европу, ако су, наравно, за то заинтересовани наши партнери – најавио је Путин током „Руске енергетске недеље“.

Додао је и да га је Путин информисао о техничким детаљима у вези са ситуацијом на Кримском мосту.

– Русија и неке друге земље и даље гаје поверење према Турској када је реч о посредовању у украјинском конфликту. Путин је поделио техничке информације са мном о Кримском мосту. Задовољни смо што поверење према Турској постоји – закључио је Ердоган.

Извор:
НОВОСТИ