ОПЕК смањује производњу нафте за два милиона барела дневно, а Бајден тражио – да повећа!

nafta

БЕЛА КУЋА ОПТУЖИЛА „КРАЉЕВЕ НАФТЕ“ ДА СУ ПРЕШЛИ НА СТРАНУ РУСИЈЕ

* Конгресмен и координатор у Представничком дому Конгреса Стивен СКАЛИЗ: „Бајден је уништио америчку индустрију нафте и гаса и поново нас учинио зависним од ОПЕК. Бајден је молио ОПЕК да производи више нафте, а он – смањује. Потпуни неуспех! ОПЕК му се смеје“

* Бивши амерички амбасадор у Русији Мајкл МЕКФОЛ одлуку ОПЕК назвао „непријатељском према САД“

______________________________________________________________

ЏО Бајден је одлуку ОПЕК да – у договору са Русијом – смањи производњу нафте за два милиона барела дневно, назвао је „кратковидом“.

Нагласио је да је разочаран јер до смањења долази у време када је светској економији најпотребније поуздано глобално снабдевање енергентима.

Оценио је да ће одлука ОПЕК највише погодити средње развијене и сиромашне земље и обећао да ће САД током новембра на тржиште изнети 10 милиона барела нафте из својих стратешких резерви.

Портпаролка Беле куће, Карин Жан-Пјер, оптужила је „нафтне краљеве“ да су прешли на страну Русије.

Упркос маневру са ових 10 милиона барела, ОПЕК је председнику САД већ направио озбиљне проблеме.

Конгресмен и парламентарни организатор у Представничком дому Конгреса САД, Стивен Скализ, оштро је критиковао Бајденову енергетску политику. Управо поводом одлуке ОПЕК, Русије и других земаља произвођача нафте да од 1. новембра знатно смање њену производњу.

Преко Твитера је поручио шефу државе:

„Да разјаснимо шта се догодило: Бајден је уништио америчку индустрију нафте и гаса и поново нас учинио зависним од ОПЕК. Бајден је молио ОПЕК да производи више нафте. Организација ради супротно – смањује производњу за два милиона барела дневно. Потпуни неуспех! ОПЕК му се смеје“.

Бивши амерички амбасадор у Русији Мајкл Мекфол одлуку ОПЕК назвао је „непријатељским кораком према САД“.

Колумниста The Hill Сајмон Хендерсон оценио је одлука ОПЕК задаје болан ударац америчком лидеру Џоу Бајдену и да ће омести његове демократе на новембарским изборима за Конгрес.

Земље ОПЕК+ су свој договор о „минус два милиона барела дневно“ објасниле „неизвесностима везаним за глобалну економију и нејасним прогнозама”.

Извор:
ФАКТИ