ДЕВЕТА ГУЧЕВСКА ЛИТИЈА

 

gucevo-litija2022-1У времену урушавања националне свети Србског народа, када се злонамерно мења историја, а часна и света прошлост покушава избрисати, по благослову Преосвећеног владике Ксенофонта Свесрбска народна организација “СРБИ НА ОКУП“, од заборава чува једну од највећих битки србске војске у Првом светском рату, битку на Гучеву. Сваке прве суботе у септембру традиционално се обележава  годишњица битке на Гучеву, јер нам је стало до прошлости, без које нема ни будућности.

gucevo-litija2022-2

Испред музеја “Меморијална галерија битка на Дрини“ у Бањи Ковиљачи, дана 03.09.2022.године у 10 часова кренула је литија према спомен костурници на Гучеву, са великим Часним Крстом који је освећен на Христовом гробу у Јерусалиму, са барјацима, иконама, заставама Србије, Русије док се из грла заорило “У бој крените јунаци сви…“

gucevo-litija2022-3

Како је  то дирљива слика малог али одабраног Христовог стада, које одлучно и храбро прелази тих десетак километара, као некада Гучевски јунаци, само уместо пушака и топова, држали су Крст, барјаке и иконе, а уместо муниције, они су изговарали Христову молитву.

gucevo-litija2022-4

gucevo-litija2022-5

gucevo-litija2022-6

 

По доласку код спомен костурнице, учесници су редом прилазили целивали Часни Крст, а затим узимали благослов од владике Наума који им је том приликом давао иконицу “Свети царски мученици Романови“.

gucevo-litija2022-7

После кратког предаха и освежења, почео је парастос за Гучевске јунаке који су дали своје животе у Првом светском рату за Крст часни и слободу златну. Низ лице многих присутних сливала су се и сузе, због бола што народ србски више није достојан својих часних предака који су помињани у парастосу.

Након тога је одржана академија посвећана успомени на наше славне и часне претке, на којој су се уз беседе, песму, гусле подсетило на њихов надчовечански подвиг и жртву.

gucevo-litija2022-8

gucevo-litija2022-19

Извор:
БОРБА ЗА ИСТИНУ